Augusztus 20. - Ez a kenyér nyerte Az ország kenyere címet 2025-ben
2025-ös Szent István-napi Kenyérverseny győztese - MTI/Lakatos Péter

Augusztus 20. - Ez a kenyér nyerte Az ország kenyere címet 2025-ben

MTI/alon

2025.08.03. 07:57

Az Alföldi Pajta kenyér nyerte el az ország kenyere címet a 2025-ös Szent István-napi Kenyérversenyen. A győztes tönkölylisztes kenyeret augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában is megkóstolhatja a közönség.

Hirdetés

Augusztus 20. - Megválasztották Az ország kenyerét

A 2025-ös Szent István-napi Kenyérverseny győztese a Balmaz Sütöde Alföldi Pajta kenyere lett, amely tönkölylisztből készült.

A nyertes terméket augusztus 20. alkalmából a Magyar Ízek Utcájában mutatják be először.

Tönkölylisztes Alföldi Pajta kenyér nyerte el az ország kenyere címet 2025-ben

A balmazújvárosi Balmaz Sütöde Alföldi Pajta kenyere nyerte el a rangos „Az ország kenyere” címet a 2025-ös XIV. Szent István-napi Kenyérversenyen. A díjnyertes termék tönkölylisztből, természetes alapanyagokból és hagyományos módszerekkel készült.

A győztes kenyér összetétele:

Az Alföldi Pajta kenyér többféle liszt felhasználásával készült:

  • világos tönkölyliszt,

  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt,

  • BL55 és BL80 búzaliszt.

A további hozzávalók között szerepel: só, víz és sertészsír, kizárólag hazai, természetes alapanyagokból.


Innováció és hagyomány találkozása

A Szent István-napi kenyér kategóriában kizárólag olyan péktermékek indulhattak, amelyek:

  • kovászos és hozzáadott élesztős eljárással készültek,

  • legalább kétféle lisztet tartalmaztak,

  • 100%-ban magyar, természetes összetevőkből álltak.

Ebben a kategóriában 20 pékség indult 29 különféle kenyérrel.

Az innovatív kenyér kategória célja a kreatív, új alapanyagokat vagy technológiát alkalmazó termékek elismerése volt. Ebben 14 cég összesen 26 termékkel vett részt.


Az innováció győztese: a Mediterrán kenyér

Az innovatív kenyerek versenyét az ásotthalmi Varga Pékség nyerte meg Mediterrán kenyér nevű termékével. A kenyér:

  • kiváló minőségű magyar lisztből,

  • extraszűz olívaolajjal,

  • a pékség saját technológiájával készült.

A szakmai zsűri szerint a termék „méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának”.


Augusztus 20-án meg is kóstolhatjuk

A 2025-ös győztes kenyereket először a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-napi rendezvénysorozat részeként, augusztus 18–20. között. A helyszín és az esemény tökéletes alkalmat kínál arra, hogy a közönség személyesen is megismerje az ország kenyerét, az Alföldi Pajta kenyeret, és az innovációs díjas Mediterrán kenyeret.

.