Hirdetés

Néhány tipp, hogy ne legyen idegtépő a karácsonyi készülődés
pixabay.com

Néhány tipp, hogy ne legyen idegtépő a karácsonyi készülődés

Karácsony

alon.hu

2020.12.23. 19:27

Karácsony előtti jó tanácsok: Ha így tesz, semmi sem ronthatja el a közös ünneplést!

Hirdetés

Közeleg a karácsony, és ez bizony komoly fejtörést okoz a háziasszonyoknak. Mi legyen a karácsonyi menü? Hogyan állítsák össze? Hagyományos legyen vagy valami különleges? Karácsony előtti hasznos tanácsok következnek.

Bár az elmúlt évtizedekben igencsak fellazultak az ünnepi hagyományok, a karácsony esetében meglepő az állandóság és ezt a karácsonyi menü is tükrözi. Továbbra is a legnépszerűbb karácsonyi ételek a halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal, a sütemények közül pedig a bejgli. A klasszikus menünek tehát ez a négy étel az alapja. De mire érdemes még odafigyelni?

Hány főre számíthatunk?

Az első és legfontosabb azt átgondolni, hogy hány főre is kell sütnünk, főznünk? Szűk, családi körű vacsora lesz, vagy nagyobb rokonságot kell majd kiszolgálnunk, nagyszülőkkel együtt? Itt nem csak a mennyiségről van szó, hanem arról is, hogy bizonyos ételeket frissen kell felszolgálni, és lehet, hogy ami két főre gyorsan elkészíthető, az szentestén tíz főre, már megoldhatatlan feladat lehet.

Hagyományos vagy különleges?

Érdemes azt is megfontolni, hogy ki mit szeret enni. A hagyományos receptek jók lehetnek, de ügyelni kell arra, hogy a karácsonyi menüsort tényleg mindenki szeresse. Nagyon kellemetlen lehet, ha valaki éppen szenteste vagy a karácsonyi ebédkor marad éhen.

Ételallergiás-e valaki?

Ha vendégeket várunk tájékozódjunk előre, hogy esetleg van-e allergiás, vagy vegetáriánus a társaságban. Úgy főzzünk, hogy mindenki ehessen!

Főzzünk előre!

Dolgozzunk előre! Sok karácsonyi étel szerencsére előre is elkészíthető. A töltött káposzta például annál finomabb, minél több napig érik össze. Érdemes olyan ételekben gondolkodnunk, amelyek akár több nappal előre elkészíthetőek, mivel, így a karácsonyi rohanás némileg mérsékelhető. Érdemes néhány édes vagy sós aprósüteményt is 1-2 nappal korábban elkészíteni, ezek minősége sem romlik ilyenkor.

Mellőzzük az újdonságokat!

Ne karácsony idejére időzítsük az újdonságokat! Ha kísérletezni szeretnénk valami újdonsággal, akkor legalább egyszer próbáljuk ki. Teszteljük le, főzzük, süssük meg, ne ünnepkor érjen meglepetés.
Mégha tapasztalt szakácsok is vagyunk, akkor is inkább célszerű karácsonykor a jól bevált recepteket választani. Egyrészt tudjuk, hogy ezeket ki szereti a családból, másrészt az elkészítésükben is magabiztosak lehetünk. Nincs rosszabb, mint egy szenteste elrontott étel.

Első az ünnep, nem az étkezés!

Az ünnepi asztal legyen ünnepélyes, de tartsunk önmérsékletet. A karácsony elsősorban a szeretet ünnepe nem pedig az evésé. Egy fogással kevesebb is megteszi, ha ez az ára a család nyugalmának.

.