Rövidpályás-gyorskorcsolya Eb - Negyedik a magyar férfi váltó

MTI

2021.01.24. 16:27

A lengyelországi Gdanskban rendezvék a versenyt.

Az olimpiai bajnok férfi váltó egy esés miatt negyedik lett a lengyelországi Gdanskban rendezett rövidpályás-gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

Az 5000 méteres fináléban először állt össze a legerősebb magyar négyes: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Burján Csaba, mert az előző idényben az amerikai születésű versenyző sérüléssel bajlódott, majd Burján egyéves eltiltását töltötte.

A futam eleinte nyugodt körülmények között zajlott, a magyarok a harmadik helyen "utaztak" a hollandok és az olaszok mögött. Elsőként Burján szánta el magát akcióra, fel is jött másodiknak az olaszok mögé, de Liu Shaolint húsz körrel a vége előtt visszaelőzte a holland rivális. Liu Shaoang azonban öt körrel később ismét előretört, ezúttal az olasz vetélytársat maga mögé utasítva. A hajrához közeledve azonban Burján kicsúszott, így esély sem maradt a dobogós helyezés megszerzésére. A győzelem végül Hollandiáé lett az olasz és az orosz kvartett előtt.

A nők 3000 méteres fináléjában a toronymagas favorit hollandoknál éppen a legjobb versenyző, a minden egyéni számban aranyérmes Suzanne Schulting csúszott ki, így nem tudta megismételni tavalyi sikerét, amikor mind az öt számban aranyérmet nyert. Az elsőként célba érő orosz kvartettet szabálytalanság miatt kizárták, így a franciák ölébe hullott az aranyérem. Mögötte az esés ellenére Hollandia lett a második és Olaszország a harmadik.

A magyar csapat a várakozásoktól elmaradva egy ezüstéremmel zárta a kontinensviadalt.

Eredmények:
férfi váltó, Európa-bajnok:
Hollandia 6:56.420 perc
2. Olaszország 6:56.544
3. Oroszország 6:56.653
4. Magyarország

női váltó, Európa-bajnok:
   Franciaország 4:17.135 perc
2. Hollandia 4:23.161
3. Olaszország 4:28.234
...8. Magyarország

.