Hófúvásra is számítani kell hétfőtől

Időjárási hírek

MTI

2021.01.24. 11:04

Már végzik a megelőző sószórási munkálatokat.

Vasárnaptól visszatér a télies időjárás, ezért a közútkezelő munkatársai már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, s azokat folyamatosan végzik - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel.

A Magyar Közút 94 mérnöksége november 10-e óta 12 órás műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett végzi a hóeltakarítási munkákat, ezt a következő napokban is ellátja. Már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, amelyek folyamatosak. Ezeket a beavatkozások nehezíti, hogy sok helyen az intenzív esőzésből válthat át havazásba az időjárás, ami a kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat le tudja mosni a burkolatról - írták.

Arra kérnek minden közlekedőt, mivel a következő napokban az ország nagy részén várható havazás, illetve sok térségben intenzívebb havazásra, néhol viharos szél miatt akár hófúvásra is számítani kell, hogy még utazás előtt tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről, út- és látási viszonyokról. Ezt a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon megtehetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel azt közölte: délután csapadékzóna éri el az ország déli, délnyugati részét, amely északkelet felé halad. Az esti óráktól az esőt egyre nagyobb területen váltja fel havazás: elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza-köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat vasárnap éjfélig.

Vasárnap késő délutántól a Dél-Dunántúlon előfordulhatnak viharos széllökések északi irányból. Megjegyezték, a viharos szél ellenére, a hó tapadó jellege miatt hófúvásra nem kell számítani.

Vasárnapra Baranya és Bács-Kiskun megyére, míg hétfőre Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a havazás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat. Ezeken a területen 12 óra alatt több mint 5 centiméter hó hullhat.

.