Vízkereszttől a farsangon át húsvétig - Az idén ekkor van hamvazószerda, húshagyókedd és torkos csütörtök

Népszokások

alon.hu

2021.01.05. 10:37

Meddig tart a farsang? Mikor van az idén húshagyókedd, hamvazószerda, torkos csütörtök és húsvét?

Mikor kezdődik a farsangi időszak? Hogyan számoljuk ki, hogy mikor van húshagyókedd, hamvazószerda és torkos csütörtök? Milyen dátumra esik húsvét napja az idén? Azt tudta, hogy minden mindennel összefügg? 

Vízkereszttől a farsangon át húsvétig - Itt vannak a 2022-es időpontok

A farsang és a tavaszvárás

A farsang a téltemetés, a tavaszvárás ősi örömünnepe. Január 6-án, vízkeresztkor kezdődik a farsang. A farsang változó hosszúságú, a vége hamvazószerda. Csakhogy hamvazószerda is, - amit a húsvét időpontjától számolunk vissza – és a húsvét napja is mozgó dátumú ünnep. A farsang, vízkereszttől - húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. 

Az idei farsang: 2021. január 6-tól, vízkereszttől – 2021. február 17-ig, hamvazószerdáig tart.

A farsang német eredetű szó, mely elnevezés a 15. században tűnt fel. A farsangi szokások hazánkban a középkorban honosodtak meg. A nagy evésekkel, ivásokkal a természetet is hasonló bőségre kívánták késztetni. Régen a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka. Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik, főként a farsang utolsó három napja az, amit leginkább kihasználtak a szórakozásra. Ebben az időszakban a bálok mellett voltak mulatságok, külön a gyerekeknek, az asszonyoknak; a fiataloknál pedig ez az ismerkedés időszaka is volt.

A farsang minden évben mozgó dátum. A farsang, vízkereszttől hamvazószerdáig tart.

Torkos csütörtök – 2021. február 11. csütörtök

A régi magyar népszokás szerint az eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök (azaz majdnem egy héttel korábban), mivel húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket. A torkos csütörtök, a karnevál, a farsangi főszezon első napja a keresztény világban. Majd az azt követő pénteken – mivel a régi katolikus szabályok szerint minden pénteki napon Jézus halálának emlékére böjtösen étkeztek – visszavettek a tempóból és szombattól kezdve egészen hétfő éjjelig, kedd reggelig tarthatták a mulatságokat.
Majd kedden este – nehogy véletlenül is átlépjék az éjfélt, és így hamvazószerda napján bálozzanak – már nem volt különösebb ünneplés. 

"Farsang farka"

A farsang csúcspontja a "farsang farka", mely farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap. Sok városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, mint például a riói karnevált, velencei karnevált. Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Húshagyókedd – 2021. február 16.

Húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja. Sok helyen ezt a napot is felvonulással, karnevállal ünneplik. Mozgó egyházi ünnep, mindig 47 nappal előzi meg a húsvétot, a "farsang farkának" utolsó napja. 

 A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés. A nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap. Mivel mozgó dátum, minden évben a legkorábbi lehetséges időpontja: február 3-a, a legkésőbbi dátuma: március 9-e.

Hamvazószerda – 2021. február 17.

Húshagyó keddet a hamvazószerda követi. Miért fontos dátum a hamvazószerda? Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Az időpontja, mindig attól függ, hogy mikor van húsvétvasárnap, ugyanis húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni 40 napot, a vasárnapokat kihagyva, mert vasárnap a nyugati egyházban nincsen böjt (vagy negyvenhat napot, a vasárnapokkal együtt).  Amiért még fontos: ekkor kezdődik a negyvennapos nagyböjt is. Minden évben mozgó dátum ez is, így a legkorábbi lehetséges dátuma: február 4-e és legkésőbbi időpontja március 10-e lehet. 

Húsvétvasárnap és húsvéthétfő - 2021. április 4-5. 

A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség (ez az egy időpont, ami állandó): 2020. március 20., majd az ezt követő az első holdtölte utáni vasárnap április 4-e. A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte, ami minden évben változó. A következő néhány évben, pedig ekkor van húsvétvasárnap és húsvéthétfő:

2021. április 4-5.

2022. április 17-18. 

2023. április 9-10.

2024. március 31. húsvétvasárnap - 2024. április 1. húsvéthétfő

2025. április 20-21.

.