Rekord mennyiségű .hu domaint regisztráltak 2020-ban

OTS/alon.hu

2021.02.13. 11:59

Közel 120 000 új .hu domaint regisztráltak 2020-ban, mely jóval magasabb az elmúlt 5 év bármely adatánál.

2020 a Covid mellett a domain regisztrációk éve is volt. Rekord mennyiségű .hu domaint regisztráltak tavaly.

A koronavírus járvány következtében tömegesen kezdtek el az emberek és cégek még inkább az online világ felé fordulni. Ez a működés- és felfogásbeli változások mellett számos új weboldalt jelentett, amelyhez természetesen szükség volt domain regisztrációra. Közel 120 000 új .hu domaint regisztráltak 2020-ban, mely jóval magasabb az elmúlt 5 év bármely adatánál.

Ez a tendencia azonban nem feltétlenül azért kezdődött, mert a cégek felismerték a benne rejlő lehetőséget, hanem gyakran ez volt az egyetlen esély a fennmaradásra. A végeredmény viszont egyértelmű:

Rohamosan kezdtek az emberek domaint regisztrálni és honlapokat létrehozni különböző célokra. Legyen szó cégekről, egyéni vállalkozókról, hobbi blogokról, oktatási- vagy közintézményekről, az biztos, hogy egyre több embernek lett szüksége weboldalra ahhoz, hogy az eddigi tevékenységét folytatni tudja, vagy a korábbi helyett valami mással foglalkozzon, ami online is kivitelezhető.

Míg a korábbi négy évben 91 000 és 97 000 között mozgott az éves új .hu domain regisztrációk száma, addig 2020-ban ez a szám közel 120 000 volt, azaz majdnem 23 000-rel és 23%-kal több, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy a domain regisztrációs kedv és nagy valószínűséggel a létrehozott új honlapok száma is jelentősen nőtt a vírus hatására.

Nem minden domain jelent egy újabb honlap létrehozását, gyakran több domaint is ugyanarra a weboldalra irányítanak, vagy sokan értékesítési céllal vásárolnak jól hangzó, adott időszakban keresett domain neveket.

Ilyen volt például a tavalyi évben a vírussal kapcsolatos számos kifejezés.

Rengeteg domain nevet regisztráltak korona, pandémia, fertőtlenítés, maszk, oltás témakörben.

Számos vállalkozás regisztrál cégének .com, .eu vagy több száz egyéb más végződésű nevet – a Domain Name Stat adatai alapján a .hu végződésű domainek 0,03%-át teszik ki a világ összes regisztrált domainjének.

.