Időjárás: Riasztást adtak ki 6 megyére, a többire figyelmeztetést

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2021.05.05. 19:02

Másodfokú riasztást adtak ki több megyére.

Több északnyugati járásra másodfokú riasztást adott ki a viharos szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Viharos szél

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Viharos szél
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Viharos szél - Forrás:met.hu

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a nap folyamán másodfokú riasztásokat adhatnak ki Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom és Veszprém megyében is. Ezeken a területeken óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is lehetnek.

Az ország többi területén a szél veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Zivatarveszély

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Zivatarveszély
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Zivatarveszély - Forrás:met.hu

Emellett Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Azt írták: az országon átvonuló hidegfront környezetében sokfelé lehetnek viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás), kiemelten az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és a középső országrészben akár erősen viharos (általában óránkénti 70-90 kilométeres, helyenként akár ennél is erősebb) szélrohamok, amelyekhez porvihar is társulhat. Az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a légmozgás.

A fronthoz társuló záporos csapadékzónában főként a Dunántúlon és az északi tájakon néhol zivatar is valószínű, ezeket viharos szél, intenzív csapadék, kis eséllyel aprószemű jég kísérheti - tették hozzá.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta, elsősorban három dunántúli megye, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém lakosságának ajánlják, hogy a kerti bútorokat, a cserepes virágokat, a szerszámokat minél előbb vigyék fedett helyre, nehogy a viharos erejű szél kárt tegyen bennük.

.