Heves zivatarokra, felhőszakadásra és hőségre is figyelmeztet az OMSZ - Mutatjuk, hol, mi várható

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2021.07.31. 01:27

Marad a hőség, de jön az intenzív felhőszakadással és szélrohamokkal járó zivatar is.

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Előbb az északnyugati, majd a jövő hét elején a délkeleti tájakon is "kellemesebb napok sorozata veszi kezdetét". Csapadék is érkezik, most is úgy tűnik, hogy az ország északi felén - Budapesten is - várható több csapadék és több alkalommal. Délen a felfrissülés mértéke és a várható csapadék mennyisége is csekélyebb lesz.

Több előrejelzési modell szerint a jövő hét végén egy átmeneti, de erős felmelegedés várható. Az akkorra várt légköri helyzet azonban nem kedvez a hosszabb, tartós hőhullám kialakulásának, inkább csak az egy-egy napra visszatérő kánikulának.

Szombaton a déli tájakon továbbra is sok napsütés várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, északabbra erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Az északnyugati és északi megyékben jelentősen mérséklődik, megszűnik a hőség. Eközben délkeleten fokozódhat a meleg.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Hőség

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Hőség
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Hőség - Forrás:met.hu

A hőség miatt Csongrád megyére harmadfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos előrejelzés szerint szombaton hajnalban 14-23 fok várható. Napközben 26-37 fokig melegszik fel a levegő, északnyugaton várható hűvösebb, délkeleten melegebb.

Szombat hajnaltól először az ország északnyugati tájait érinthetik zivatarok, majd napközben fokozatosan átterjednek a keleti területekre. 

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Zivatar

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Zivatar
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Zivatar - Forrás:met.hu

Intenzív, felhőszakadással és szélrohamokkal járó zivatarok is lehetnek főként az Északi-középhegység tágabb környezetében, késő délután és este a Tiszántúlon. Az ország délnyugati területein van a legkisebb esély a zivatarok kialakulására.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Felhőszakadás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Felhőszakadás
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Felhőszakadás - Forrás:met.hu

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Időjárás-előrejelzés szombatra

Időjárás-előrejelzés szombatra
Időjárás-előrejelzés szombatra - Forrás:met.hu

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

A tartós hőség miatt Müller Cecília hétfőn déltől eredetileg péntek éjfélig rendelte el harmadfokú intézkedését, a hőségriadót az ország egész területére, de ezt most meghosszabbította.

.