Hőség - Itt van a klimatizált helyiségek listája

Hőségriadó

alon.hu

2021.07.06. 22:57

Hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos. Közzétették a klimatizált helyiségek listáját.

Hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország egész területére szerda nulla órától péntek éjfélig.

Az országos tisztifőorvos a harmadfokú intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a NNK szakmai ajánlását figyelembe véve rendelte el.

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Ajánlásuk szerint kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Azt kérték, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.

A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni - írták.

Hangsúlyozták, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.     

Figyelmeztettek arra is, hogy az autóval utazók fokozott óvatossággal vezessenek.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! - áll a közleményben.

Kitértek arra is, hogy ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán megtalálható, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

A csatolmányban megtalálhatja a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját. Forrás: katasztrofavedelem.hu

.