Tokiói olimpia - Hosszú gond nélkül elődöntős

MTI

2021.07.26. 22:01

A 4x100 méteres férfi gyorsváltó ötödik, Milák és Hosszú gond nélkül elődöntős. Összefoglaló

A magyar 4x100 méteres férfi gyorsváltó először szerepelt olimpiai döntőben és rögtön a pontszerző ötödik helyen végzett a tokiói játékok úszóversenyeinek hétfői napján.

A magyar négyes ugyanabban az összeállításban és sorrendben várta a finálét, mint a vasárnapi előfutamot, azaz a 200 méter pillangó világbajnoka, Milák Kristóf kezdett, s bár javított előző napi idején, így is 48 másodperc felett maradt, és hetedikként indította Szabó Szebasztiánt. A 25 éves győri úszó a helyezésen nem tudott javítani, viszont felzárkózott az előtte lévő stafétákra, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozta a magyar négyes két legjobbját, Bohus Richárdot és Németh Nándort. Ők parádés úszással az ötödik helyre hozták be a váltót, amely 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott.

A 2017-es, budapesti világbajnokságon felállított régi rekordon közel egy másodpercet, konkrétan 93 századot faragott a négyes, amelyből Németh és Bohus a négy évvel ezelőtti vb-bronznak is részese volt.

"Most jobban és könnyebben ment az úszás. Nem vagyok gyorsúszó, de a váltó miatt örülnék, ha jobban menne a 100 gyors" - mondta Milák, aki toronymagas esélyesként a délutáni programban megkezdte szereplését kedvenc számában.

"Amikor fontos, mindig sikerül jól úsznom. Tegnap megijedtem, mert túlpörögtem a versenyt, ma arra kellett koncentrálnom, hogy hideg fejjel menjek neki" - jelentette ki Szabó, aki Milákkal együtt kiemelte Bohus szerepét csapatkapitányként, elmondásuk szerint a BVSC 28 éves úszója a kvartett szíve.

"Előző nap mindenki görcsös és feszült volt, ki kellett robbantani mindenkit ebből az állapotból. Én nagyon pörögtem a verseny előtt" - mesélte Bohus.

A váltó negyedik tagja, Németh Nándor a finálé előtt a 200 méter gyors elődöntőjében is érdekelt volt, de 15. helyével nem sikerült továbbjutnia.

A délutáni előfutamokban Milák 1:53.58 perccel toronymagasan a legjobb időt úszta "felségterületén", 200 méter pillangón, míg Hosszú Katinka címvédőként második helyen lépett a kedd délelőtti elődöntőbe 200 méter vegyesen. Rajtuk kívül még Kenderesi Tamás járt sikerrel, a szám riói bronzérmese nyolcadik időt érte el 200 méter pillangón.

Sebestyén Dalma viszont 17. helyével befejezte szereplését 200 méter vegyesen, míg 1500 méter gyorson Késely Ajnának és Mihályvári-Farkas Viktóriának sem sikerült a nyolcfős döntőbe úsznia magát. Előbbi 9., utóbbi 12. lett.

.