Eldőlt, kik utaznak a rövidpályás gyorskorcsolyázók első két vilagkupa-versenyére

MTI

2021.09.26. 21:00

A pekingi olimpiára négy állomásból álló világkupa-sorozaton lehet megszerezni a kvótákat

Eldőlt, kik utaznak a rövidpályás gyorskorcsolyázók első két világkupa-versenyére: az olimpiai bajnok Burján Csaba nem tudta beverekedni magát a csapatba a hétvégi kétnapos budapesti válogatón.

 A szakvezetés döntése alapján három férfi és egy női versenyző kiemelt volt a korábbi eredmények alapján, így Liu Shaoangnak, Liu Shaolin Sándornak, Krueger John-Henrynek és Jászapáti Petrának nem kellett válogatóznia, nekik biztos helyük van. Ennek értelmében a férfiaknál három, a nőknél öt hely volt kiadó az első két vk-futamra, az október 21-24-i pekingi és az egy héttel későbbi nagojai versenyre.

A Gyakorló Jégcsarnokban rendezett kétnapos válogatón a férfiaknál Nógrádi Bence, Jászapáti Péter és Tiborcz Dániel volt a három legjobb, ők utazhatnak Kínába és Japánba, az itthon maradó tartalék pedig Varnyú Alex. Burján összesítésben az ötödik lett. A nőknél Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja és Somogyi Barbara csatlakozik a kiemelt Jászapáti Petrához, a tartalék pedig Albert Viktória.

Bánhidi Ákos, a válogatott edzője az MTI-nek vasárnap elmondta: erős, kiegyenlített futamok voltak, mindenki érezte, mekkora tétje van a válogatónak, így sok volt a bukás. Mindkét szakágban 12-en indultak.

"Szeretnénk egy kiskaput nyitva hagyni, hogy azok, akik most nem kerültek be a csapatba - például egy olimpiai bajnok Burján Csaba -, ne érezzék úgy, hogy már nincs esélyük később oda kerülni, és azok, akik most bekerültek, ne érezzék biztonságban magukat, hanem bizonyítsanak a versenyeken, hogy nincs náluk jobb" - tette hozzá Bánhidi.

A pekingi olimpiára négy állomásból álló világkupa-sorozaton lehet megszerezni a kvótákat. Az elsőt éppen a kínai fővárosban rendezik október 21. és 24. között, egy héttel később Japánban Nagoja lesz a házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között. A sort a hollandiai Dordrecht zárja november 25. és 28. között. A négy versenyből a három legjobb eredményt számítják be az olimpiai kvótáért folyó versengésben.

Az ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős a mezőny. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, és a magyaroknak eddig két aranyérmet hozó vegyes váltó - melyben két-két férfi és nő indul 2000 méteren - bemutatkozik az olimpia műsorán.

A dél-koreai Phjongcshangban 2018-ban a magyar férfi 5000 méteres váltó - Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállításban - szerezte meg Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.

.