Még sok megoldandó probléma áll a digitális ügyintézés előtt

MTI

2021.10.27. 09:02

Például kevesen rendelkeznek elektronikus aláírással, pedig ez lenne az első lépés a teljesen online ügyintézéshez.

Bár Európa-szerte egyre nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a MOKK példaként hozza, hogy nagy igény van egyebek között közokiratok készítésére videókonferencia keretében, illetve, hogy online lehessen gazdasági társaságokat alapítani. Ez utóbbit az Európai Bizottság is elvárja: a társasági jogra vonatkozó irányelv kötelezi a tagállamokat, hogy 2022. augusztus 1-jétől teljesen online eljárásokat biztosítsanak a kft.-k létrehozására - emlékeztetnek.

Ugyanakkor elektronikus aláírással még csak az állampolgárok töredéke rendelkezik, holott ez lenne az első lépés a teljesen online ügyintézéshez - veti fel a MOKK.

A kamara rámutat: a technikai keretek országszerte kevés helyen biztosítják az elektronikus azonosításra alkalmas személyi igazolvány használatát. Magyarországon az erre alkalmas személyivel rendelkezőknek csak a 30 százaléka igényli az elektronikus aláírást, és ők se nagyon tudják használni. Azt pedig mindenki elutasítja, hogy a kamera felé tartott személyes okmánnyal lehessen azonosítani - jegyezték meg.

Fontos, hogy valóban az ügyfél akarata kerüljön az okiratba, ehhez viszont biztosítani kell a kényszerítés kiszűrését, hiszen előfordulhat, hogy a kamera előtt ülőre fegyvert tartanak - tették hozzá. A kamara úgy véli, az akadályok idővel biztosan el fognak tűnni, és az okiratok egy része virtuálisan készül majd. A személyes eljárás emellett fenn fog maradni, a hatályos szabályozás szerint a végintézkedéseknél és a személyi állapotot érintő iratoknál kizárólagos marad.

Az Európai Bizottság digitális irattárcát javasol a tagállamoknak, amelyek össze tudják kapcsolni a nemzeti digitális személyazonosságot más személyi tulajdonságokkal, például bankszámla, diploma, jogosítvány igazolásával, illetve tanúsítják az eljáró személy hivatali minőségét is - ismertette a terveket a közleményben a MOKK elnöke. Az új európai személyazonossági tárcák lehetővé tennék a hozzáférést online szolgáltatásokhoz magánjellegű azonosítás, vagy személyes adatok szükségtelen megosztása nélkül.

A kamara szerint blokklánc-technológiával a nemzeti meghatalmazás-nyilvántartások is összekapcsolhatók európai szinten, ami megakadályozhatja a visszaéléseket. A MOKK úgy véli, egy ilyen rendszer Magyarországon is segíthetné a meghatalmazások ellenőrzését.

.