Úszó vk - Újra lehetnek nézők a budapesti állomáson

MTI

2021.10.06. 23:07

Csütörtöktől szombatig rendezik meg.

Csütörtöktől szombatig nézők előtt rendezik meg a Duna Arénában a rövidpályás világkupa-sorozat második állomását, így két év elteltével lehetnek újra szurkolók budapesti nemzetközi úszóversenyen.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hatalmas öröm, hogy a koronavírus-járvány után a nézők ismét megtölthetik a Duna Arénát, és hatalmas megtiszteltetés, hogy az eseményre ellátogatott Huszain al-Muszallam, a FINA új elnöke.

Wladár Sándor megjegyezte, ez a világkupa némiképpen más lesz, mint a korábbiak, hiszen Budapesten számos olyan betétfutamra kerül sor, amely nagy érdeklődésre tarthat számot.

A kuvaiti Huszain al-Muszallam köszönetet mondott a szervezőknek, és hangsúlyozta, hogy az általa irányított nemzetközi szövetségnek minden szektorban a megújulásra kell törekednie, segítve minden szakág sportolóját, vagy éppen edzőjét.

A viadal nyitónapján a világjárvány leküzdésében, az élet normalizálásában elévülhetetlen szerepet játszók, a frontvonalban dolgozók veszik birtokba a Duna Aréna medencéjét egy váltóverseny erejéig. Három, orvosokból és nővérekből álló staféta mellett a rendvédelmi dolgozók és a tanárok csapata is vízbe ugrik, továbbá három, ismert zenészekből álló kvartett is.

Pénteken Cseh Lászlótól búcsúzhatnak a szurkolók, aki versenyen kívül úszik majd 100 méter vegyesen abban a medencében, ahol pályafutása utolsó, 71. érmét szerezte világversenyen. A 2017-es világbajnokságon nyert ezüstjével egyszersmind egy aligha megdönthető rekordot állított fel: az volt egymás után a nyolcadik nagypályás vb, amelyiken dobogóra állhatott.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki maga is indul a frontvonalban dolgozók úszóviadalán, elmondta, ez már a huszadik buborék jellegű verseny lesz, amelyet szerveznek. Kiemelte, mindig a körülményeknek megfelelő sportegészségügyi feltételeket teremtik meg, ezzel szerinte most sem lesz gond.

Az eseményen láthatják majd a nézők a tokiói olimpia legeredményesebb női úszóját, Emma McKeont, aki négy aranyat és három bronzot nyert a japán fővárosban. Az ausztrál versenyző elmondta, az ötkarikás játékok után a kötelező karantén és a hazájában érvényben lévő korlátozások miatt gyakorlatilag öt hétig nem tudott edzeni, így most remek lehetőség számára az európai szereplés. Úgy fogalmazott, alaposan meglepte magát a múlt héten, Berlinben, ahol 100 méter gyorson egyéni csúcsot úszott. Hozzátette, ez minden bizonnyal még az olimpiai felkészülés "utóhatása".

A magyar úszókat Szabó Szebasztián képviselte, aki a múlt hétvégén Berlinben remekelt, két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. Amint elmondta, a tokiói olimpia óta Németországban érezte először a sebességét, több számban is közel került egyéni legjobbjához, és bízik benne, hogy a Duna Arénában, hazai közönség előtt ezek közül lesz, amit sikerül megjavítania.

Az előfutamokat és a döntőket egyaránt élőben közvetíti az M4 Sport.

.