Tíz vidéki iskolában indulhatnak informatikai szakkörök jövőre

MTI

2021.11.21. 09:04

Eszközök kölcsönzésére és a pedagógusok felkészítésére lehet pályázni vidéki iskoláknak.

Támogatott szakkörök kedveltethetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal az informatikai szakmákat. A Programozd a jövőd! című projektben induló pályázat inspiráló eszközök kölcsönzésével és a pedagógusok felkészítésével járulhat hozzá a foglalkozások megtartásához - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a parlamenti és stratégiai államtitkárát idézve vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint Schanda Tamás kiemelte: a digitális gazdaság a magyar gazdasági növekedés és foglalkoztatás ötödét adja, az ágazat további megerősítésének pedig elengedhetetlen feltétele a megfelelő szakmai utánpótlás.

A pályázaton Budapest és Pest megye kivételével az ország bármely részében működő általános és középiskolák részt vehetnek. Az intézményeknek vállalniuk kell, hogy legalább tíz tanulónak minimum tíz alkalomból álló foglalkozássorozatot szerveznek. A sikeresen pályázók minden segítséget megkapnak a felkészüléshez - ismertette a tárca, hozzátéve: a nyertes intézmények hat laptopot, tíz mikrokontrollert és négy robotkészletet vehetnek át, a foglalkozásokat vezető pedagógusok pedig kéthetes online kurzuson sajátíthatják el a továbbadandó ismereteket.

Tudatták: jelentkezni december 5-ig lehet, a támogatói döntések még idén megszületnek, az iskolai szakköröket ezután két körben, jövő januártól május végéig tartják meg.

Az elmúlt egy-másfél évben az IT-szektorban jött létre a legtöbb új munkahely, a Diplomás Pályakövetési Rendszer tavalyi adatösszesítése szerint pedig az informatikus végzettségűek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmeket, és közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben - írták Schanda Tamást idézve, aki azt is kifejtette: a pálya megismerhetővé és vonzóvá tétele a nemzetgazdaság versenyképességének tudásalapú megerősítését, az innovációs teljesítmény javítását is szolgája. Emellett a szakkörök sok fiatalt indíthatnak el a biztos elhelyezkedéshez és kimagasló keresetekhez vezető úton, így újabb pályázati fordulók kiírását tervezik.

.