Advent - Decemberi hagyományok, Luca-napi babonák

Advent

alonmedia.hu

2021.12.10. 00:17

Ez az időszak tele van babonákkal - Íme, itt van néhány.

Az adventi időszak felkészülés a karácsonyra testileg és lelkileg is. Fontos, hogy ebben a négy hétben ne csak a vásárlással foglalkozzunk, hanem saját magunkkal is.

Ez az időszak tele van babonákkal, szokásokkal, hagyományokkal. Ilyenkor járnak a betlehemezők. A szentcsalád-járás is egy jellegzetes hagyomány volt, amikor kilenc napon keresztül összejártak családok, a lakásban készítettek egy oltárt és az előtt énekeltek.

Mióta létezik az adventi időszak?

Az adventet az 5. század óta tartják. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el, a kezdetektől összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a  felkészülés és az ünneplés. A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el.

Adventi kalendárium - hányat kell még aludni karácsonyig? 

Ma már nálunk is elterjedt a gyerekek által igen kedvelt adventi naptár, ami ennek az időszaknak az időmérő eszköze. Az adventi házikók, naptárak ablakaiból minden nap csak egyet szabad kinyitni, mögöttük leggyakrabban édesség rejtőzik. Régen inkább kis képek, vagy karácsonyi jókívánságokra nyíltak az ablakok.

Az adventi koszorú

Mostanság számtalan színű és formájú adventi koszorú készül. A hagyományos, katolikus körökben elterjedt adventi koszorún azonban három lila és egy rózsaszín gyertya van. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, ami a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt, valamint Mária anyai örömeit szimbolizálja. Az adventi koszorún meggyújtott gyertyák közül mindegyik egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak.

Az első gyertya a koszorún: Hit - Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást;
A második gyertya az adventi koszorún: A remény -  zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás;

A harmadik gyertya az adventi koszorún: Az öröm - ez a rózsaszín. Szűz Mária – aki megszülte a Fiút;
A negyedik gyertya az adventi koszorún: A szeretet -  Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez.

December 13-a, Luca napja - A fény napján megtudhatjuk, ki a boszorkány

Ezen a napon mérhetetlenül sok varázslás, jóslás van a néphagyományban. Többek között ilyen a Luca-kalendárium. Ez azt jelenti, hogy Luca-naptól karácsonyig 12 nap van, és ez az időszak jelzi a következő esztendő 12 hónapját.

lyenkor minden nap feljegyzik, hogy milyen az időjárás, és ebből következtetnek a következő időszakra. Például, ha december 13-án havazott, az a jóslat szerint azt jelenti, hogy az év első hónapja, január havas lesz.

Luca-cédula is rendkívül népszerű volt a fiatal leányok körében régen. A jóslás lényege az, hogy a lányok 12 cédulára fölírnak különböző fiúneveket. Ezek közül minden nap el kell dobni egyet anélkül, hogy megnéznék, milyen név van ráírva, és a – varázslat szerint –, amelyik név megmarad, úgy fogják hívni a lány jövendőbelijét.

„Lassan készül, mint a Luca széke” – tartja a mondás. A széket Luca-napján kezdik el készíteni 9 vagy 13-féle fából. A hiedelem szerint, ha erre a székre az éjféli misén rááll a készítője, akkor meglátja a falu boszorkányait. Elmenekülni előlük csak mákszórással lehet, mert a monda szerint a boszorkánynak fel kell szedegetnie a mákszemeket. Hogy mi kényszeríti erre a boszorkányokat, azt nem lehet tudni, mindenesetre így tartják..

December 21-e, Tamás napja

Tamás napjához is tartozik egy érdekes hagyomány. Ekkor – december 21-én – gyakran vágtak disznót, és zsírjáról azt gondolták, gyógyító hatású. Ezt nem ritkán fogyasztották, inkább megtartották szükséghelyzetekre.

Alon.hu összeállítás. Az anyag felhasználása engedélyhez kötött!

.