Kiszámolták, hogy mennyivel csökkennek a törlesztőrészletek

MTI

2021.12.23. 00:07

A kamatstop mindenképp kedvez az adósoknak, de visszavetheti pénzintézetek hitelezési hajlandóságát, ha túl nagy terhet kell viselniük.

A lakossági hitelek kamatfixálása miatt csaknem 10 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek a Bankmonitor.hu szerint.

A pénzügyi szakportál szerdai közleményében jelentős segítségként értékeli, hogy a kormányfő szerdai bejelentése szerint jövőre a lakossági hitelek kamatát az októberi szinteken rögzítik, mivel így legalább átmenetileg nem nő a változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete. Ilyen típusú jelzáloghitellel majdnem 500 ezer család rendelkezik - írták.

A Bankmonitor számításai alapján egy 7 millió forintos, 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitelnél 7400 és 8600 forint közötti csökkenés várható, ami 9,5-10,7 százalékos mérséklődést jelentene. A magas infláció miatt ráadásul még nőhetnek az irányadó kamatok, tehát rövid időn belül ennél is nagyobb lehet az intézkedés hatása - jelezték.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a kamatfixálás számos részlete még nem ismert, így például nem tudni, hogy a személyi kölcsönökkel, folyószámlahitelekkel, hitelkártyákkal mi történik majd. Kérdéses az is, hogy az elengedett kamatok terhét a folyósító bank vagy az állam viseli, esetleg megosztják egymás közt.

A Bankmonitor elemzői nem tartják valószínűnek, hogy a hitelmoratóriumhoz hasonlóan a kamatok elkülönült számlán gyűlnek majd. A kamatstop - mint írták - mindenképp kedvez az adósoknak, de visszavetheti pénzintézetek hitelezési hajlandóságát, ha túl nagy terhet kell viselniük - mutatnak rá a közleményben.

.