Műanyagot villanyáramként, illetve építőanyagként újrahasznosító ötletek kapták a fődíjat egy startupversenyen

MTI

2021.12.09. 07:55

A két startup 15-15 millió forintos befektetést kapott.  

A műanyagot villanyárammá alakító Prometheus 42, valamint a tengerben található műanyagdarabokból alternatív építészeti anyagot készítő Moseanic nyerte el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery programot lezáró versenyben - közölte a Klímainnovációs Közösség szerdán az MTI-vel.

Ennek köszönhetően az MFB csoporthoz tartozó Hiventures kockázati tőkebefektetőtől a két startup 15-15 millió forintos befektetést kapott.  

A közlemény szerint már második alkalommal rendezték meg a Startup Plastic Surgery akcelerátor programot lezáró versenyt december 1-jén.

Kiemelték, a Klímainnovációs Közösség által indított kezdeményezés az első olyan startupoknak szóló program Magyarországon, amely a műanyaghasználat újragondolását és a műanyagot érintő kihívások kezelését célzó startupoknak kínál segítséget.

A négy hónapig tartó programot lezáró versenyben további különdíjakat is kiosztottak. A zsűri elismerését a Skoonex elnevezésű startup egy két elemből álló, környezetbarát fogkefével szerezte meg, amely újrahasznosított alumíniumvázból és cserélhető, 100 százalékban újrahasznosítható műanyagfejből áll. A Standardgreen pedig azzal, hogy elsősorban lakossági felhasználók részére kínál online elérhető, egységesített visszaváltható göngyöleg csomagolásban elérhető környezetbarát termékeket, amelyekkel alapjaiban megváltoztathatják a fogyasztói "vedd meg és dobd el" magatartást. Az előbbi startup a Rossmann, utóbbi a PANNON Pro Innovations különdíját nyerte el.

A Klímainnovációs Közösség 2013 óta több mint 200 startupot támogatott: mentorálást biztosítottak számukra, illetve 1 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást osztottak szét a legjobb csapatok között.

A közösség 2020-ban indította el a Startup Plastic Surgery programját, amely a műanyag teljes életciklusában megjelenő innovációs megoldásokra fókuszál.

.