Miért szokás halat és mákosat enni szenteste? - December 24-i népszokások

December 24.

alonmedia.hu

2021.12.19. 21:57

Szenteste napjához sok hagyomány kötődik, például a karácsonyfa díszítése is ilyen. Rengeteg hagyomány kapcsolódik a karácsonyi ételekhez is.

Szenteste napjához sok mágikus tartalommal telített hagyomány kötődik. A fenyőfát például december 24-én volt szabad bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tették, akkor kapzsiságukkal felhívhatták a gonosz szellemek figyelmét. 

A karácsonyfa-díszítés két hagyományból ered.

Az egyik a termőág, amelyet annak reményében vittek be a házba, hogy a természet újra kizöldül. A másik pedig Ádám és Éva napja, amelyről a középkorban a templomokban piros almával és - a kígyó szimbólumaként - lánccal emlékeztek meg. A fenyőfa az ágat, a díszek az almát jelképezik.

A paraszti házakban hagyományosan nem volt karácsonyfa, helyette karácsonyi asztalt készítettek, amelyre máskor nem használt abroszt tettek, alá pedig az állatok takarmányait tették a jó termés reményében. Vetéskor a gabonát a megszentelődött abroszból szórták ki.

Rengeteg hagyomány kapcsolódik a karácsonyi ételekhez

A szokásos karácsonyi ételek a hal, a káposzta továbbá a mákos és a diós sütemények.

Régen, december 24-én bab, lencse, káposzta, hal, kalács, valamint gyümölcs került az ünnepi asztalra. Ha ezek valamelyikéből fogyasztottak, annak sok pénzt tulajdonítottak. Éjjelre azonban a mákos bejgliből, mákos gubából valamennyit az asztalon hagytak a hazalátogató halottaknak, angyaloknak, hogy legyen mit enniük; legalábbis a magyar néphit szerint.

December 24-én, szenteste elmaradhatatlan fogás volt a hal. Egyrészt az advent böjti időszak volt, így mindenki tartózkodott a húsféléktől, kivéve a halat. Másodrészt, olcsó ételnek számított, így a szegényebbek is hozzájutottak.

Sőt, a magyar hagyományokban a halpikkely gazdagságot jelentett a következő esztendőre.  

Továbbá, - a néphagyomány szerint - aki halat eszik, az úgy is fog előre haladni a karrierjében, egyenesen előre, mint hal a vízben.

Alon.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

.