Ilyen feltételekkel lehet Görögországba utazni 2021 nyarán

alon.hu

2021.05.15. 13:57

Nem minden igazolványt fogadnak el a görögök. Utazási szabályok Görögországba 2021 nyarán.

Utazhatunk Görögországba 2021 nyarán?

Röviden: igen. De itt vannak a szabályok.

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, ez alól csak az 5 éven aluli gyermekek mentesülnek.

A görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon.

Lefkada, Salamis és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton mind hajóval, csak oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszt (72 órán belüli PCR, vagy 24 órán belüli gyors teszt), bemutatásával lehet belépni. 

A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik.  Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a szabály csak azokra vonatkozik, akik már az országon belül tartózkodnak, és onnan szeretnének egy szigetre utazni.

Aki külföldről érkezik egy szigetre, csak oltási igazolvánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszttel léphet be az országba.

Ami még fontos: Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával a Görögországba utazóknak kötelező regisztrálni.
Az angol nyelvű online nyomtatványt ezen a linken érhetik el.

Utazás Görögországba az EU-ból: Védőoltás vagy PCR teszt 

Oltási kötelezett nincs.

Az EU és a schengeni térségbe tartozó tagállamok mellett  az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szerbia, Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland és Thaiföld állampolgárai és az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül Görögországba, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be. 

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt.

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Védettségi igazolvány (akik átestek a COVID-19 betegségen): Egyelőre az ilyen típusú igazolásokat nem fogadják el Görögországban.

Maszkviselés:

Görögországban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Az adatok, a 2021.05.15-én érvényes utazási szabályokat tartalmazza. Utazás előtt tájékozódjon a Konzuli Szolgálat hivatalos weboldalán!

.