ÁSZ: január 18-ig küldhetik meg a sajtótermékek hirdetési árjegyzéküket

MTI

2022.01.13. 20:05

Az árjegyzékeket sajtótermékek szerinti bontásban az asz.hu oldalon teszik majd közzé, a lista a "Választások" menüpont alatt lesz megtekinthető.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) január 18-ig fogadja azon sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzétenni az április 3-ára kitűzött országgyűlési választást, valamint a szintén az erre a napra kiírt népszavazást megelőző kampányidőszakban - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Az ÁSZ közleményében felidézte: a választási eljárásról szóló törvény szerint az országgyűlési választást, illetve a népszavazást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely az adott választás kitűzését követő öt munkanapon belül hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-nak megküldte.

Az ÁSZ ezek alapján január 18-án, azaz jövő kedden éjfélig fogadja a hirdetési árjegyzékeket.

Mint írták, az országgyűlési választás előtti kampányidőszakra vonatkozó árjegyzékeket elektronikus úton a valasztas@asz.hu címen, postai úton a 1364 Budapest 4. Pf. 54. címen, személyesen pedig hivatali időben a 1052 Budapest Apáczai Csere János utca 10. címen fogadják. A népszavazás tekintetében az árjegyzékek ugyanezen a postai címen, illetve személyesen juttathatók el az ÁSZ-hoz, elektronikus úton pedig a nepszavazas@asz.hu e-mail-címen.

A számvevőszék tájékoztatása szerint az árjegyzékeket sajtótermékek szerinti bontásban az asz.hu oldalon teszik majd közzé, a lista a "Választások" menüpont alatt lesz megtekinthető.

Felhívták a figyelmet arra: a szavazás napját követő 15 napon belül a sajtóorgánumoknak azt is tudatniuk kell az ÁSZ-szal, hogy milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban. A részletes listát az ÁSZ honlapján szintén közzéteszi, így egyértelműen kiderül majd, hogy az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban, milyen terjedelemben jelentették meg az egyes sajtótermékek - tudatták.

.