A kukába tegye! - Mérgező a háztartási hulladék égetése

MTI

2022.02.10. 16:02

Általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre.

"Ne égess!" címmel felvilágosító kampányt indít a háztartási hulladék égetésének megelőzésére a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-t.

Kiemelték, hogy a háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre.

Ezeknek az égetésekor a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, ezek erősen rákkeltők, sőt a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják - írták.

A közlemény szerint jól mutatja a probléma súlyosságát, hogy Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a 8. helyen szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és az elhízás mögött. Nagyjából évi tízezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg, és csak Budapesten évente sok száz, idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez.

Hozzátették, a kampány résztvevői hisznek abban, hogy megfelelő tájékoztatás és kellő odafigyelés mellett mindez megelőzhető.

A fővárosi önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott, kettős funkcióval. Egyrészt tanácsot adnak a helyes fűtési technikákról, a komposztálásról, és tájékoztatnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az irodában a lakástulajdonosok teljeskörű információt kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban - ismertette a Főpolgármesteri Hivatal.

Kitértek arra, hogy az önkormányzat mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást, a Humusz Szövetségnél pedig a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról lehet hasznos információkat kapni.

A hulladékgazdálkodási szabályokkal kapcsolatban a hivatal a legfontosabbnak azt nevezte, hogy tilos háztartási vagy bármilyen egyéb hulladékot otthon a kályhában vagy kint a szabadban, a kertben égetni.

Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálható a kert egy sarkában. A zöld hulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket - áll a közleményben.

.