Hirdetés

Balázs, Dorottya, Zsuzsanna és Mátyás-napi időjárási megfigyelések és babonák
pixabay.com

Balázs, Dorottya, Zsuzsanna és Mátyás-napi időjárási megfigyelések és babonák

alon.hu

2022.02.03. 00:57

Február havi időjárási népi megfigyelések, hiedelmek és babonák.

Hirdetés

Február 2. - Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

A néphiedelem szerint, ha ezen a napon szép, napsütéses idő van, és a barlangjából előbújó medve meglátja saját árnyékát, akkor hosszú tél várható. Ha azonban borult az idő, és árnyékot nem látni, a rossz idő már nem tart sokáig.

Február 3. - Balázs napja

Balázs napjához kapcsolódó időjárási megfigyelés: ha ezen a napon esik, akkor nyáron a jég elveri a termést. Egyes helyeken a szőlő négy sarkában megmetszenek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.

Február 6. - Dorottya napja

A Dorottya napi időjárási népi megfigyelés szerint:"Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (február 16-án) megenyhül az idő.
De fordítva is igaz, azt is tartják: Ha Dorottya locsog, Julianna kopog. (Julianna napja február 16-a)


Február 14. – Bálint napja

Bálint napi időjóslás: A Bálint napi időjárásból a várható termésre jósoltak. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek.

 

Február 19. – Zsuzsanna napja

Zsuzsanna napi időjárási megfigyelés: Ezen a napon azt várták, hogy megszólaljon a pacsirta, mert az már a tavasz közeledtét jelzi. Ha nem szólal meg a pacsirta, vagy ha alacsonyan repül, akkor még hideg idő várható. Ha magasan száll, akkor közel a jó idő.

 

Február 24. – Mátyás napja

A néphagyomány szerint Mátyásról azt tartják, ha talál jeget megtöri, ha nem talál csinál. Továbbá azt is szokták mondani, ha Mátyás napján esik az eső, akkor elveri a jég a termést. A népi megfigyelések szerint, ha Mátyás napján fagy, akkor még negyven fagyos éjszaka következik.
A Mátyás-napi időjárásból a tojásszaporulatra is jósoltak. A hideg idő jó tojástermést jelentett, a szeles kevés tojást.

Azonkívül a Mátyás napján fogott hal az egész évi halászat szerencsés előjelének is tartják.

.