Erősen kezdte az évet az ingatlan- és a jelzáloghitel-piac is

MTI

2022.02.02. 07:57

Az eddigi legerősebb évkezdés lehet az elmúlt években.

Erősen kezdte az évet az ingatlan és a jelzáloghitel-piac egyaránt: országosan 10 815 ingatlan-adásvétel bonyolódott januárban, valamint 100 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel az ügyfelek a Duna House pénzügyi részlegének becslése szerint.

Az ingatlanforgalmazó kedden közzétett adatai szerint az ingatlantranzakciók száma ugyan 2021 januárjához képest 3 százalékos korrekciót mutat, a 2020-as adatokhoz viszonyítva 9 százalékkal nagyobb lett a forgalom.

A korábbi évek trendjeit vizsgálva átlagosnak mondható az év első hónapjának ingatlanpiaci aktivitása. A Duna House szakértői februárban és márciusban a kereslet további élénkülésére, és ezzel az adásvételek számának növekedésére számítanak.

A Duna House adatai szerint a 100 milliárd forintnyi jelzáloghitel az eddigi legerősebb évkezdés lehet az elmúlt években: 2020-ban 80 milliárd, 2021-ben mindössze 59 milliárd forintos havi hitelvolumennel indult az év. A folyósított jelzáloghitelek volumenében egyelőre nem érződik erősen a kamatemelési ciklus, a beadott igényekben azonban már látszik az új igénylések mérséklődése, így a következő hónapokban csökkenő folyósított hitelvolumenre számítanak a cég szakemberei. A vásárlók az egyre dráguló piaci hitelek mellett a támogatott hitelek és a családtámogatási kedvezmények nyújtotta kedvezményes lehetőségeket próbálják kihasználni - írták.

.