Februári időjárási jóslatok, népi megfigyelések és világnapok

alon

2022.02.01. 21:04

Néhány érdekesség a februárról.

Február 2 - Barnamedve és az árnyéka

A hagyomány szerint február 2-án, a barnamedve ha kijön az odvából és meglátja az árnyékát - azaz, ha süt a nap - akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél.

Az európai hagyomány szerint, február 2-án, gyertyaszentelő napján, ha borús idő van, akkor a medve kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Nagy valószínűséggel ez a tél utolsó próbálkozása és hamarosan enyhül az idő.

Február 3. - Balázs napja

Balázs napjához kapcsolódó időjárási megfigyelés: ha ezen a napon esik, akkor nyáron a jég elveri a termést. Abból a célból, hogy a madarak ne bántsák a termést a szőlő négy sarkában megmetszenek egy-egy tőkét.

Szent Balázs napja a katolikus egyházban: Egykor Szent Balázs püspököt mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották. Legendája szerint megmentette egy özvegyasszony fiát, aki halszálkát nyelt.

Régen e napon volt szokás a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Máshol a pap a beteg gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott.
Balázs napja a magyarság körében az iskolások ünnepe is volt, amikor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak. Ez az úgynevezett „balázsjárás.”. A balázsjárás, akárcsak a március 12-i gergelyjárás, a sovány pénzű tanítók jövedelem-kiegészítését jelentette.

Február 4. - A rákellenes világnap - 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. 

Február 6. - Dorottya napja

A Dorottya napi időjárási megfigyelés:"Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (február 16-án) megenyhül az idő. Azt is tartják: Ha Dorottya locsog, Julianna kopog. (február 16.)

Február 8. - A házasság világnapja.

Február 9. - A biztonságos internet világnapja.

Február 11. – A betegek világnapja. 1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére.

Február 14. -  Bálint-nap, Valentin-nap. A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást. Magyarországon csupán egy évtizede kezdték el ünnepelni.

Február 14. – Bálint napja

Bálint napi időjóslás: A Bálint napi időjárásból a várható termésre jósoltak. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. Facsemetét is szívesen ültettek Bálint-napkor abban bízva, hogy akkor hamarabb erősödik meg. Egyes vidékeken úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek.

Azt is tartják egyes néphagyományok, hogyha a vadgalambok ezen a napon visszatérnek, a közelgő tavaszt jelzik. 

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.