Februári időjárási jóslatok, népi megfigyelések és világnapok

alon

2022.02.01. 21:04

Február 19. – Zsuzsanna napja

Zsuzsanna napi népi időjárási jóslat: Ezen a napon azt várták, hogy megszólaljon a pacsirta, mert az már a tavasz közeledtét jelzi. Ha magasan száll, akkor az szintén azt jelzi, hogy közel a jó idő. Ha nem szólal meg a pacsirta, vagy ha alacsonyan repül, akkor még hideg idő várható. 

Február 22. – Üszögös Szent Péter napja

Mivel sok évben a farsang végére esik, vendégeskedéssel, zajkeltéssel, télkiűző szertatással vagy szalmabáb elégetésével ünneplik meg. Ezt a napot szerencsétlennek is tartják, ezért semmilyen munkához nem fognak, az asszonyok nem nyúlnak a lisztbe, félve attól, hogy üszögös lesz a búza, megfeketedik a tojás. Úgy tartják ezen a napon nem szabad szántani, sem vetni, mert üszkös lesz a gabona.

Szent Péter napi időjárási megfigyelés: "Péter üti az üszögöt. jön a melegebb idő". Azt is mondják, hogy amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz József napkor is.

Február 24. – Mátyás napja

Mátyásról azt tartják, ha talál jeget megtöri, ha nem talál csinál. Ha Mátyás napján esik az eső, akkor elveri a jég a termést. Ha Mátyás napján fagy, akkor még negyven fagyos éjszaka következik. A Mátyás-napi időjárásból a tojásszaporulatra is jósoltak. A hideg idő jó termést jelentett, a szeles kevés tojást. A Mátyás napján fogott hal az egész évi halászat szerencsés előjele.

 

Forrás: sulinet.hu, wikipédia.org, jelesnapok.oszk.hu

.