Megélénkült a lakóingatlan piac

MTI

2022.02.25. 07:58

Lakásvásárlás - Megélénkült a lakóingatlan piac

Újraéledt a lakóingatlan piac  januárban a decemberi kevésbé aktív időszak után, területenként eltérő mértékben - közölte az OTP Ingatlanpont hálózatának adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy 2021-ben számos kedvező körülmény formálta a lakóingatlanok piacát, az otthonteremtést célzó állami támogatásoknak, a koronavírus vártnál enyhébb hatásának és a kifejezetten jól teljesítő hitelpiacnak köszönhetően az előzetes várakozásokat túlszárnyalva nemcsak a forgalom, hanem az árak is tovább nőttek.

Hangsúlyozták, az utolsó negyedévben a Zöld Otthon Program indulása adott további lökést az újépítésű ingatlanoknak, és bár a piac egészére hivatalos statisztikák még nem érhetőek el, az OTP Ingatlanpont adatai alapján 2021 egyértelműen sikeres évnek nevezhető, a lakáspiac lendülete 2022 első heteiben sem tört meg.

A közlemény szerint a Balaton északi oldalán egész évben töretlen volt a piac lendülete, és az árak folyamatos emelkedése ellenére az idén januárban is kimagasló érdeklődés jellemezte térséget.

Lendületes volt a tavalyi év a Dél-Alföldön is, mind az eladói, mind a vevői oldalon. Ez a lendület megmaradt a nyár végéig, onnantól tapasztalható némi lassulás, végül a teljes évet a régió kiemelkedő eredménnyel - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint Északkelet-Magyarország lakáspiaca januárban minden várakozást felülmúlt. A Zöld Otthon Program indulásával megélénkült az újépítésű lakások iránti kereslet, azonban a kínálat sok esetben nem tud lépést tartani azzal. Északkelet-Magyarországon bár év közben hullámzott a piac teljesítménye, 2021-ben jó évet zárt a régió.

A Dél-Dunántúlon az erős indulást követően kis visszaesést tapasztaltak tavaly év közben, majd az év végét erős hajrával zárta a régió lakáspiaca - írják a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a budapesti régió minden korábbi rekordja megdőlt 2021-ben. Tavaly a legaktívabb területek között volt a XI., XIII., XIV. és VIII. kerület, illetve Budapest déli agglomerációja, Érdtől és Szigetszentmiklóstól kezdve Dunaharasztin, valamint Ráckevén át egészen Dömsödig.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint tavaly a fővárosban megnőtt a kereslet a nagyértékű nem lakóingatlanok - ipari területek, kereskedelmi és vendéglátó egységek, telkek - iránt, és a bérleti piac is jelentősen erősödött.

Az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő hálózat az OTP Csoport tagja. Országszerte több mint 70 irodában, csaknem 800 szakember segíti az ingatlanok értékesítését.

.