A fagyasztott zöldségeknek is lehetnek biztonsági kockázatai

MTI

2022.03.04. 10:02

Néhány éve az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány.

A magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerésére új kutatást indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

A március 31-ig kitölthető online kérdőív többek között kitér arra, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, illetve arra is, hogy figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat.

A kutatás segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, milyen valós kockázatok merülnek fel fogyasztói szinten e termékkategóriával kapcsolatban. A felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal a vásárlás, a szállítás, az otthoni tárolás és az előkészítés során  - közölte a Nébih.

Felidézik, hogy néhány éve az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány. Az élelmiszerbiztonsági pandémiában bizonyítottan 46 személy betegedett meg és szorult kórházi kezelésre, valamint 5 haláleset is történt. Szomorú tény, hogy a szennyezés ellenére a megbetegedések megelőzhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával - tették hozzá.

Az eredmények alapján a Nébih egy lakosságnak szóló tájékoztatót is összeállít a későbbiekben, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat. Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni.

.