Hamis behívóparancsokat terjesztenek a honvédség nevében

MTI

2022.03.25. 19:49

A behívóparancsokban "életbe lépett rendkívüli és hadiállapotra", valamint a nem létező "tartalékos hadkötelezettségre" hivatkoznak.

Hamis, valótlanságokat állító behívóparancsokat terjesztenek a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében ismeretlenek postai és elektronikus úton - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

A behívóparancsokban "életbe lépett rendkívüli és hadiállapotra", valamint a nem létező "tartalékos hadkötelezettségre" hivatkoznak - írta a szaktárca.

"Nincs mozgósítás hazánkban, nincs bejelentve hadiállapot, ezért az álhírektől és a magyar emberek félrevezetésétől a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség is elzárkózik" - szögezték le.

A HM és Magyar Honvédség nem küld ki Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának aláírásával ilyen behívóleveleket - tették hozzá.

"Szeretnénk megnyugtatni a közvéleményt, ezért mindenkit arra kérünk", hogy a minden alapot nélkülöző, valótlan híreszteléseket ne higgye el! - írták.

Magyarországon béke van, amelynek megőrzéséért a Magyar Honvédség valamennyi katonája dolgozik. A honvédségnek vannak önkéntes tartalékosai, akik saját elhatározásukból jelentkeztek tartalékos katonának. Kizárólag ezek az önkéntesek kapnak értesítést egyes feladatokra - írta a HM.

A hamis levelek kapcsán a tárca megteszi a szükséges jogi lépéseket - olvasható a közleményben.

.