Jelentős bizonytalanságok elé néz a hazai építőipar idén

MTI

2022.03.16. 15:02

Az alapanyaghiány és a beruházási költségek továbbra is kiugró növekedése fékezőerővel is bírhatnak a területen.

Az építőipar mérsékelt emelkedéssel indította az évet, ám a háború közvetett következményei, az alapanyagellátás akadályai és a munkaerőhiány miatt jelentős bizonytalanság övezi az ágazat kilátásait - állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH legfrissebb adatait kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint az építőipar termelése 3,3 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest, a decemberinél 6,3 százalékkal volt kisebb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában azt emelte ki, hogy kisebb növekedéssel kezdte az évet az építőipar éves alapon, és az ágazat növekedési trendje továbbra is jelen van. Miközben a rendelésállomány is erősen indította az évet és a drágulás is jelentős az ágazatban. Várakozása szerint idén 10 százalékot némileg meghaladó növekedés lehet az iparág teljesítménye, de a háború közvetett következményei, az alapanyagellátás akadályai és a munkaerőhiány miatt jelentős a bizonytalanság. Összességében idén is erősebb éve lehet a hazai építőiparnak a beszerzési problémák, az évek óta tartó erőteljesen bérinfláció folytatódása ellenére is, viszont az alapanyaghiány és a beruházási költségek továbbra is kiugró növekedése lassan fékezőerővel is bírhatnak - tette hozzá.

Földi Tibor, a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke szerint egyelőre az ukrajnai háború és az infláció hatására sem változott az év eleje óta tapasztalható erős újlakáspiaci kereslet. A hosszabb távú várakozásokat illetően viszont már óvatosabban nyilatkozott, mert ahhoz, hogy ez a kereslet ne csökkenjen jelentősen, a zöldhitel-program folytatására van szükség.

A kínálat szűkülésével párhuzamosan a kivitelezési költségek tovább emelkednek, ami az újépítésű otthonok árára is kihat. A nyersanyagok hiánya és drágulása, valamint az energiaárak további jelentős emelkedése nagy mértékben drágítja a kivitelezést, ráadásul ez a költségoldali nyomás várhatóan tovább erősödik. Mindez azt is jelenti, hogy elkerülhetetlen az újlakásárak további növekedése - emelte ki Földi Tibor. Azért, hogy ezek a nehézségek ne okozzák a lakásépítő szektor erőteljes lassulását, a zöldhitel-program folytatása mellett - az újlakásárak kordában tartásához - az alacsony áfakulcs megtartása is fontos - tette hozzá.

.