Még nem késő élni az 1 százalékos iparűzési adó lehetőségével

MTI

2022.03.09. 08:01

Azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is lehetőségük van az 1 százalékos mértékű iparűzési adóra, amelyek nem nyilatkoztak erről 2021. vagy 2022. február 25-ig.

Azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is lehetőségük van az 1 százalékos mértékű iparűzési adóra, amelyek nem nyilatkoztak erről 2021. vagy 2022. február 25-ig - hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group tanácsadó cég kedden az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Kiemelték: akik nyilatkoztak és mégsem jogosultak a kedvezményes iparűzési adó mértékre - például az összeszámítási szabály figyelmen kívül hagyása miatt -, a nyilatkozatuk visszavonásával és helyes bevallás benyújtásával előzhetik meg az esetleges szankciókat.

A nyilatkozat visszavonására e-papíron küldött levélben van lehetőség, erre a célra külön nyomtatvány nem áll rendelkezésre - jelezték.

A helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék volt 2021-ben, és lesz 2022-ben is azon mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek nettó árbevétele, illetve mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint, továbbá foglalkoztatottaik száma nem haladja meg a 250 főt  - emlékeztettek.

Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy mind a létszámra vonatkozó feltételt, mind  a mérlegfőösszegre vagy árbevételre vonatkozó feltételt a kkv törvény összeszámítási szabályainak megfelelően a partner és kapcsolódó vállalkozásokkal együtt kell vizsgálni.

Az átmeneti támogatásnak minősülő iparűzési adókedvezményt (tehát a meg nem fizetett adót) nem kell egyéb bevételként elszámolni - közölte a tanácsadó társaság egyedi kérdésben kiadott adóhatósági véleményre hivatkozva.

.