Megkezdik a Sberbank betéteseinek kártalanítását

MTI

2022.03.02. 14:58

A törvényi előírás szerint 10 munkanap van a kártalanításra.

Megjelent az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján a közlemény a Sberbank betéteseinek kártalanításáról szerdán délelőtt.

Mután a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, az OBA megerősítette, "a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást". (Kandrács Csaba, az MNB alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése; a kifizetési folyamat utána indulhat meg.)

Az OBA emlékeztett rá, a törvényi előírás szerint 10 munkanapja van a kártalanításra.

Az alap felhívta a figyelmet arra, hogy betétesenként főszabály szerint legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint értékben fizet kártalanítást azon betétesek részére, akiket a Sberbank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénynek megfelelően azonosított.

A kártalanítás érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük, az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére - írták.

A kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint a Sberbankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket.

A Sberbank betéteseinek kártalanításáról az OBA a következő napokban részletes tájékoztatást ad honlapján, valamint a Sberbank honlapján elhelyezett közleményekben - húzták alá.

A közleményben arra is kitértek, hogy az Európai Unió területén bejegyzett hitelintézetekben elhelyezett betéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja.

Az OBA 1993 óta áll a betétesek szolgálatában, az eddigi legnagyobb kártalanítási ügyében, 2015-ben a DRB bankcsoport 73 ezer betétesének fizetett 20 munkanapon belül 103 milliárd forintot.

A kártalanítással kapcsolatos tapasztalatokat az OBA Fehér könyve tartalmazza, amely megtalálható az OBA honlapján.

Az OBA kártalanítás kifizetésének határideje tavaly január 1-jétől 10 munkanap - idézték fel.

.