Április végéig fuvarozási engedély nélkül közlekedhetnek az ukrán teherautók

MTI

2022.04.01. 12:05

Az átmeneti mentesség ideje alatt az előzetes regisztrációt sem kell elvégezniük az erre szolgáló BiReg elektronikus rendszerben.

Ideiglenes könnyítést vezetnek be az ukrajnai áruellátás biztosítása érdekében a háborús helyzetben. Az ukrán közúti fuvarozók 2022. április 30-ig mentesülnek a fuvarozási engedély használatának kötelezettsége alól, ha Ukrajnába tartanak, vagy onnan érkeznek Magyarországra - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A közlemnény szerint a háború miatt más országok fuvarozói jellemzően elkerülik Ukrajnát. A létfontosságú élelmiszer-, gyógyszer- és egyéb áruszállításokról így szinte kizárólag az ukrán fuvarozók gondoskodhatnak. Adminisztratív kötelezettségeik teljesítése azonban súlyos nehézségekbe ütközik, sok esetben ellehetetlenült.

A teherforgalom és az áruellátás biztosítása érdekében az ukrán fuvarozók április végéig fuvarozási engedély nélkül hajthatják végre a Magyarország és Ukrajna területét érintő kétoldalú és tranzit fuvarozási műveleteiket. Az átmeneti mentesség ideje alatt az előzetes regisztrációt sem kell elvégezniük az erre szolgáló BiReg elektronikus rendszerben - írták.

Az ukrán fuvarozók által végzett, de Ukrajna területét nem érintő, Magyarországon áthaladó tranzit és a harmadik országos fuvarozási műveletek továbbra is engedélykötelesek - hívta fel a figyelmet az ITM.

.