Mit főzzünk nagycsütörtökön és nagypénteken? Gyors, húsmentes receptek a legszigorúbb böjti napokra
Húsvét
alonmedia.hu
2022.04.13. 19:57
Az egész keresztény világban nagypéntek a gyász napja. Ekkor a legszigorúbb a böjt: csak háromszor szabad enni, jóllakni is csak egyszer szabad továbbá ezen a napon tilos húst enni.
Rakott karfiol
Rakott karfiol
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 tasak gyorsbulgur vagy gyorsrizs
4 dl tejföl
25 dkg sajt
2-3 dkg vaj
3 ek. morzsa
tojás 2-3 db
só, bors
A karfiol és a bulgur/rizs főzővízébe ételízesítő (ha lehet cukor- és adalékanyagmentes legyen) és só
Rakott karfiol elkészítése lépésről-lépésre:
A karfiolt főzzük meg, a tasakos bulgurt/ ill. rizst szintén
Egy hőálló tálat vajjal kenjünk ki, szórjuk bele morzsát
Ha félig megpuhult a karfiol, (ne essenek szét a rózsák!) szűrjük le
A tojásokat verjük fel
A sajtot reszeljük le
A tejfölt keverjük össze a tojással és reszelt sajttal és fűszerezzük sóval, borssal
Egy hőálló tálba tegyük bele a karfiolt és a rizst.
Öntsük rá a tejfölös-tojásos-sajtos szószt
Kicsit rázogassuk össze, hogy mindenhová kerüljön a szószból
30-40 perc alatt süssük készre.
A tetejére még mehet egy kis reszelt sajt.
>>> Húsmentes fogások nagypéntekre: sajtos cukkini lepény, és juhtúrós gnocchi.