Péntek éjfélig lehet átnézni, kiegészíteni az szja-bevallási tervezetet

MTI

2022.05.20. 10:27

Ha elmarad a bevallás, a NAV büntet.

Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek küldött pénteki közleményében.

Jelezték, pénteken a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos infóvonal 20 óráig hosszított nyitvatartással várja azokat, akik a tervezettel, bevallással, 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek.

Aki nem véglegesíti a tervezetet, és nem is nézi át, annak - az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve - az automatikusan érvényes bevallássá válik.

Kiemelték: az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet azonban csupán egy "ajánlat", amely nem válik automatikusan bevallássá.

Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 20-án személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben.

Ha valaki nem módosítja a bevallási tervezetét vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV 15 napos határidővel hiánypótlásra szólít fel. Amennyiben ez elmarad, akkor a NAV 50 ezer forint mulasztási bírsággal büntetheti a mulasztó őstermelőt, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyt, illetve az egyéni vállalkozót.

A vallási közösségeknek és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat legegyszerűbben a NAV eSZJA-felületén adható be ma éjfélig.

.