Péntektől 660 forint felett lesz a benzin literenkénti ára - De nem mindenkinek

Üzemanyagárak

MTI

2022.05.26. 23:17

Péntektől 661 forint lesz a benzin, 679 forint pedig a dízel ára, de nem mindenkinek.

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint lesznek, de a magyar rendszámú autók alacsonyabb árú tankolását ez nem befolyásolja - erről közölt cikket csütörtök este az Origo.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot.

Közölte: a visszaélések megakadályozására vezetik be péntektől azt, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük, hogy Magyarországon tankoljanak 480 forintos áron; a külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

Hatósági árak nélkül 2022. május 27-től, az alábbi átlagárakon lehet tankolni a magyarországi benzinkutakon: 

a 95-ös benzin 661 forint literenként,

gázolaj átlagára pedig 679 forint.

(Forrás: holtankoljak.hu)

Az Origo információi szerint a pénteken érvénybe lépő kormányrendelet értelmében a benzinkutak melletti jelzőoszlopokon a hatósági ár lesz feltüntetve. Tankolásnál a kútfejeken viszont a benzinárstop nélküli, piaci árat olvashatják majd le a fogyasztók.

Piaci árat azonban csak a külföldi autók tulajdonosainak kell fizetniük, a magyar rendszámú autókba tankolt üzemanyagért továbbra is az alacsonyabb, hatóságilag rögzített árat fizetik az autósok a benzinkutak pénztárainál.

Erről a fogyasztókat hirdetményben tájékoztatni kell a kútnál - olvasható az Origo cikkében.

.