Tízből négy munkavállaló felmondana

MTI

2022.05.27. 09:56

Felgyorsult a munkaerő elvándorlása.

Tízből négy munkavállaló egy éven belül felmondana a munkahelyén, többségük egy jobban fizető állás kedvéért váltana - közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég a 22 országban több mint 1500 munkáltató és 17 000 dolgozó bevonásával készült nemzetközi kutatása alapján az MTI-vel.

Kiemelték, a foglalkoztatók kétharmada szerint felgyorsult a munkaerő elvándorlása. Az új pozíciót keresők leginkább magasabb fizetésért, a rugalmas munkavégzésért, illetve a karrierjük előmozdítása érdekében néznének más lehetőség után.

A megkérdezettek 43 százaléka 12 hónapon belül felmondana, közülük is kiemelkednek a fiatalabb korosztálynak számító Y és Z generáció tagjai, akiknek közel a fele nyitott arra, hogy tovább álljon.

A beosztottak nagy része szerint elsősorban béremeléssel lehetne elejét venni a munkahelyi fluktuációnak, ezzel azonban csak minden ötödik munkaadó ért egyet - írják a közleményben.

A home office világszintű elterjedésének hatására a foglalkoztatóknak már csak negyede szeretné, ha a beosztottak a teljes munkaidőt az irodában töltenék. A kollégák döntő többsége pedig minimum heti két napot dolgozna távmunkában - mutatta ki a felmérés.

.