Itt az idő megújítani a földgázfelhasználókkal kötött szerződéseket

MTI

2022.06.23. 07:57

Energiahivatal: aktuális a versenypiaci földgázfelhasználókkal kötött szerződések megújítása.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a versenypiaci földgázfelhasználók - jellemzően kis-, közepes és nagyvállalatok - figyelmét, hogy kellő körültekintéssel, minél előbb vizsgálják meg földgázbeszerzési szerződéseiket és gondoskodjanak azok mielőbbi megújításáról.

Közölték, hogy a versenypiaci földgáz-kereskedelmi szerződések többnyire az október elsején kezdődő gázév időpontjához igazodnak. A zavartalan és folyamatos ellátás érdekében szükséges, hogy a felhasználók kiemelt figyelemmel kísérjék ezt a határidőt és időben gondoskodjanak az új szerződések megkötéséről.

Az új gázévre vonatkozó földgázbeszerzéseket, figyelemmel a kereskedőváltás jogszabályban garantált határidőire, technikailag szeptember 6-áig van lehetőség biztonságosan lezárni.

A közleményben kifejtik: azok a felhasználók, akik meghaladják az óránkénti 20 köbméter vásárolt kapacitást - jellemzően a kkv-k - a versenypiacról vásárolhatnak földgázt. Ezen a piacon az energiakereskedők piaci alapon szerzik be és értékesítik tovább a gázt. Az elmúlt hónapok geopolitikai és makrogazdasági eseményei jelentős változásokat hoznak az energia-ellátási szerződések, illetve az ajánlati feltételek terén is. Az árak változékonysága sokkal kockázatosabbá és költségesebbé teszi a korábbi időszakokra jellemző fix árazású szerződéses ajánlatok kiadását, elfogadását.

Az energiahivatal szerint mindez várhatóan a földgázkereskedők kockázatkezelési gyakorlatának jelentős változását fogja eredményezni: egyebek mellett a fizetési feltételek szigorodását (bizonyos felhasználói köröknél akár csak előrefizetés mellett történő ellátás vállalása), a rugalmassági engedmények visszaszorulását, az átvételi kötelezettségek megjelenését vagy szigorodását a szerződéses feltételekben, illetve jelentősen lerövidülhet az ajánlati kötöttség kereskedők által vállalt időtartama. A felhasználók részéről most különösen fontos lesz az ajánlatok értékelése és az adott helyzetnek megfelelő legjobb ajánlat kiválasztása - mutatnak rá.

Mivel a versenypiacon tevékenykedő földgázkereskedőknek nincs ellátási kötelezettségük, így a nem lakossági felhasználóknak jól megfontolt érdekük, hogy időben felkeressék a szolgáltatókat és ajánlatot kérjenek.

Az energiapiaci folyamatok, illetve a világpolitikai helyzet változékony hatásai mellett is a legfontosabb a hazai felhasználók ellátásbiztonsága. Az MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaárak alakulását és naprakész információkkal rendelkezik a hazai gázpiac állapotáról. A betárolás rendben zajlik, a tárolók már 36,27 százalékos töltöttségűek - jelezték.

.