Maradnak a figyelmeztetések - Ilyen időjárás várható a következő napokban

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2022.07.02. 13:37

Az UV-B sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős, néhol az extrém szintet is.

A hidegfront hatására reggelre az ország nyugati felében felfrissült a levegő, de keleten, délkeleten tartja magát a hőség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Az elmúlt időszakhoz képest a felforrósodott légtömegben keleten is több helyen alakultak ki zivatarok, de koránt sem mindenütt. Később, estétől a Dunántúlra is érkezett csapadék. A frontbetörést erős, többfelé viharos szél kísérte, sőt a Balatonnál néhol 90-100 kilométer/órás széllökések is előfordultak.

Az előrejelzés szerint szombaton a csúcshőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32, keleten 31 és 37 fok között alakul. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Időjárás-előrejelzés - Hőség

Időjárás-előrejelzés - Hőség
Időjárás-előrejelzés - Hőség - Forrás:met.hu

hőség miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg is másodfokú, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy az UV-B sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős, néhol az extrém szintet.

Időjárás-előrejelzés - Felhőszakadás

Időjárás-előrejelzés - Felhőszakadás
Időjárás-előrejelzés - Felhőszakadás - Forrás:met.hu

Mindemellett az ország középső és keleti területein zivatarokra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. A felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A következő napokban várhatóan ismét melegszik a levegő, hétfőn 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

.