Augusztus 20. - Az amerikai magyarok közösségi programokkal ünnepelnek

MTI

2022.08.20. 12:00

Augusztus 20. - Az amerikai magyarok közösségi programokkal ünnepelnek szerte az országban.

Az Egyesült Államok magyar közösségei előadásokkal, egyéb műsorokkal, szentmisékkel és piknikekkel ünneplik augusztus 20-át Washingtontól Los Angelesig.

A washingtoni Kossuth Házban szombaton Szent István örökségéről és az államalapítás jelentőségéről, máig érő hatásáról tart előadást Arató György történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos titkára a Kossuth Alapítvány szervezésében.

A clevelandi Szent Imre-templomban szentmisével kezdődik az ünnepség vasárnap délelőtt, amelyen megáldják az új kenyeret. Ezt követően családi pikniket tartanak, a meghívó szerint magyaros ételekkel, zenével, néptáncbemutatóval, gyerekprogramokkal és templomtúrával.

Los Angelesben az Egyesült Magyar Ház kertjében ünnepelnek a ház és az Első Magyar Református Egyház Los Angeles-i Presbitériumának szervezésében. Az esemény imával és hálaadással kezdődik, az ünnepi beszédek után a Kárpátok Magyar Népi Táncegyüttes lép fel.

A Texas állambeli Irvingben vasárnap délután a Cisztercita Apátsági Templomban és iskolában emlékeznek meg a magyarok az államalapításról. A Metroplex Magyar Kulturális Kör megemlékezésén Doncsev András, Magyarország houstoni konzulja is részt vesz. Az esemény szentmisével kezdődik, majd beszélgetést tartanak az államalapításról, Géza fejedelemről és Szent Istvánról, valamint az Új Kenyér ünnepéről. A megemlékezés közösségi vacsorával zárul.

Chicagóban a helyi magyarok - mint minden évben - a Szent István király templom búcsúját tartják. Délelőtt szentmisére várják a helyi magyar egyesületek tagjait, iskolásokat és cserkészeket, majd közösségi összejövetelt tartanak magyaros ebéddel.

A New Jersey-ben élő magyarok egy héttel később tartják a megemlékezést a Szent István Római Katolikus Magyar Templomban. Augusztus 28-án délelőtt Marton Zsolt váci püspök és Kevin Sweeny patersoni püspök mutatja be a szentmisét, majd a plébánia udvarán piknikkel emlékeznek az államalapításra.

.