Jubileumi, negyvenedik szezonjára készül a Katona József Színház

MTI

2022.08.24. 19:57

Kilenc bemutatót terveznek.

A rezsiköltségek növekedése miatt takarékos 2022/2023-as évadra készül a budapesti Katona József Színház, amely jubileumi, negyvenedik szezonjában kilenc bemutatót tervez.

"Természetesen a Katonát sem kerülik el a gazdasági nehézségek, a brutális rezsinövekedés. Mivel a színház erre többlettámogatást nem kap, a forrást magunknak kell kigazdálkodni. Igyekszünk ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagyni, és minden játszóhelyen a terveknek megfelelően folyhasson a munka" - mondta el a teátrum által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a társulat hétfői évadnyitó ülésén Máté Gábor.

Mint az igazgató hozzátette: a következő időszakban a lehető legtakarékosabb energiafelhasználásra törekednek.

"Tervezett bemutatóinkkal igyekszünk a minket foglalkoztató, aktuális kérdések minél szélesebb spektrumát beemelni a színházi térbe. Szeretnénk továbbvinni a már tavaly megkezdett merész, olykor különleges formákkal is kísérletező irányt" - idézi a közlemény Máté Gábort.

A 2022/23 első premierjét október 13-án tartják a Sufniban, ahol Jevgenyij Griskovec Tél című művét Dankó István állítja színpadra, majd október 14-től Tadeusz Slobodzianek A zseni című darabját Ascher Tamás rendezésében láthatják a nézők a Kamrában.

Október 15-én kerül sor a nagyszínpad első bemutatójára: Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Székely Kriszta viszi színre.

Szintén októberben egy különleges, online előadást is rögzítenek a Sufniban. Az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című drámáját rendezi Török Marcell.

December 15-én a Sufni-projekt részeként megvalósuló Médeiát láthatja a közönség (rendező: Bagossy Júlia).

Ezzel párhuzamosan a Gerhart Hauptmann drámája alapján készülő, Magányos emberek című darabot Tarnóczi Jakab állítja színpadra a Kamrában; a bemutatóra december 16-án kerül sor.

.