Budapest, Bécs, Hollywood jegyében rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont

MTI

2022.09.01. 18:57

A Film Maraton idei helyszínei a Toldi Mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Szent István tér és a Francia Intézet lesznek.

Budapest, Bécs, Hollywood mottóval rendezik meg szeptember 13. és 18. között a főváros több helyszínén a Budapesti Klasszikus Film Maratont.

A fesztivál évről évre olyan filmtörténeti gyöngyszemeket hoz el a magyar közönségnek, amelyeket sem előtte, sem utána nem lehet nagyvásznon látni - közölte az MTI-vel szerdán a rendezvénysorozatot szervező Nemzeti Filmintézet (NFI).

A Film Maraton idei helyszínei a Toldi Mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Szent István tér és a Francia Intézet lesznek.

A nyitónapon az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja a közönség az Oscar-díjas Kertész Mihály egyik remekművét, a Creole királyt, amely főszerepében Elvis Presley élete legjobb színészi alakítását nyújtja Walter Matthau mellett - emelték ki a szervezők.

A Szent István téren, a szabad ég alatt nézhetik újra a nézők a negyven éve bemutatott Szárnyas fejvadászt, illetve itt vetítik a Macskafogót is, amelyet a legkisebbeknek Safranek, Teufel vagy Grabowski álarcban élvezhetnek.

Szintén a Szent István-bazilika előtti óriásvásznon látható a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjével A tolonc című, 1914-es Kertész Mihály-film Jászai Marival a főszerepben és az amerikai filmművészetet megreformáló Szelíd motorosok is.

Az amerikai klasszikus az 1956-ban kivándorolt magyar operatőr, Kovács László munkáját dicséri. A neves alkotó visszatérő szereplője lesz a 2022-es Film Maratonnak. Látható lesz tőle a Célpontok, továbbá Az utolsó mozifilm is, valamint a róla és operatőr barátjáról, a Hollywoodban szintén nagy karriert befutó Zsigmond Vilmosról szóló Nincs szükség feliratra: László és Vilmos című dokumentumfilm.

Mint a szervezők kiemelték, a Film Maraton számtalan alkalmat ad az alkotókkal való találkozásra is. Eljön például Budapestre a Cannes-i Filmfesztivál és a Lumiere Intézet igazgatója, Thierry Frémaux, aki élő narrációjával mutatja be le a Lumiere! - A kaland kezdete című filmjét.

A Dögkeselyűt András Ferenc rendező és Ragályi Elemér operatőr fogja felvezetni, a Napló gyermekeimnek vetítésén Bánsági Ildikó vesz részt, Galambos Erzsi első filmszerepéről, a Csendes otthonról mesél a film vetítése előtt, míg a Sziget a szárazföldön előadásán Ember Judit rendező, illetve Ragályi Elemér köszönti a nézőket.

A 65 éves Pannónia Filmstúdió animációs remekműveit kísérő beszélgetésben Ternovszky Béla és Orosz István rendezők, Bacsó Zoltán operatőr és Kő Edit gyártásvezető mesélnek kulisszatitkokat az egykori legendás filmes műhelyről.

Kertész Mihály gazdag hollywoodi és azt megelőző pályafutásának alkotásaiból is bő merítést nyújt az idei program. Műsorra tűzik tőle a Hét tenger ördögét, a Tengeri farkast, A botrány szelét, a Casablancát, valamint a Pesten forgatott A toloncot, illetve a Bécsben felvett Az ifjú Medardust - áll az NFI közleményében.

.