Hatalmas az érdeklődés a kormány Tűzifaprogramja iránt

MTI

2022.09.27. 20:03

Tűzifát országszerte 152 ponton személyesen lehet igényelni.

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a szaktárca keddi közleménye szerint.

Az Agrárminisztérium (AM) kiemelte, az ország legnagyobb részén már elkezdődtek a szállítások is. A főváros környékén, illetve az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés.

Az állami erdőgazdaságok az igényeket folyamatosan rögzítik, és megnövelt kapacitással dolgoznak a lakosság kiszolgálásán - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki az Egererdő Erdészeti Zrt.-nél személyesen győződött meg arról, folyamatos a munka, annak érdekében, hogy mindenki minél hamarabb megkaphassa az igényelt tűzifát - írták.

Közleményében a minisztérium felidézi, a Tűzifaprogramot az energia veszélyhelyzet megoldása érdekében indította a kormány. Tűzifát országszerte 152 ponton személyesen lehet igényelni. De fontos, hogy emellett telefonon, vagy e-mailben is várják az érdeklődést az erdőgazdaságok, akik naponta több száz telefonhívást és ezres nagyságrendű e-mailt fogadnak.

"Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a társaságok minden megkeresést fel fognak dolgozni és a lehetőségekhez képest mielőbb válaszolni fognak az érdeklődésre" - mondta a tárcavezető. Az ország különböző pontjain eltérő mennyiségű tűzifaigény érkezik be az erdőgazdaságokhoz. A főváros környékén és az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés. Azon dolgozunk, hogy átcsoportosítással a megnövekedett igényeket mindenhol,  minél előbb és minél zökkenő mentesebben ki tudjuk elégíteni, amihez a türelmüket szeretnénk kérni - írják a közleményben.

Kiemelte továbbá, hogy az állami erdészetek kiemelt prioritásként kezelik, és folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

.