Itt az őszi szüreti szezon és vele együtt a mustgáz veszélye is megnő

MTI

2022.09.18. 11:47

Minden évben követel halálos áldozatot a mustgáz. Így megelőzhető a baj.

Évről évre halálos áldozatokat követel a borospincékben keletkező mustgáz. 2018-ban például három ember halálát okozta a must erjedése során keletkező gáz.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzés. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követi.

Éppen ezért a must forrásának idejére érdemes kihelyezni egy "Figyelem, mustgázveszély!" feliratú táblát, a borospince bejáratára mások figyelmeztetésére.

Továbbá könnyen alkalmazható az a közismert módszer, hogy van-e elég levegő a pincében, egy égő gyertyával kell ellenőrizni. Azonban fontos, hogy a gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton, magunk előtt tartsa, úgy menjen le a pincébe.

Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

Mivel a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

.