Jelentősen nőtt a személyhajók forgalma a Balatonon

MTI

2022.09.03. 11:03

Rekordokkal zárta a hajózási főszezont a balatoni hajózási társaság.

Rekordokkal zárult a 176. hajózási főszezon a Balatonon; augusztus végéig 10 százalékkal nőtt a személyhajók forgalma, 20 százalékkal többen váltottak jegyet séta- és programhajókra, és 6 százalékkal többen utaztak a kompon, mint tavaly - erről számolt be az állami többségi tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tavalyi, évtizedes rekordot megdöntő hajózási szezonhoz képest is tovább nőtt a társaság utasforgalma, hajózási szolgáltatásait az év első 8 hónapjában 1,8 milliónál is többen vették igénybe.

Az év első 8 hónapjában 10 százalékkal nőtt a személyhajók forgalma, 60 ezerrel többen utaztak a BAHART hajóin, mint tavaly ilyenkor, összesen több mint 640 ezren.

A menetrendi hajók több mint 475 ezer utast szállítottak, a legtöbben a Siófok- Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon utaztak, de népszerű volt a Balatonboglár és Révfülöp közötti járat, valamint Balatonföldvárról is sokan keltek át Tihanyba, Balatonfüredre.

A BAHART séta- és programhajóit augusztus végéig majdnem 160 ezer utas választotta, ötödével több, mint a tavalyi szezonban. Közülük több mint 22 ezren választották a bulihajókat és 8,5 ezren a varázshajókat.

Kiemelkedően nagy, 76 százalékos növekedést mutatott a bulihajók iránti érdeklődés, az év legerősebb napja augusztus 13. volt, amikor több mint 20 ezren utaztak ezeken a hajókon - írják.

A Szántód és Tihany között közlekedő komp a nyár végéig összesen 1 millió 185 ezer utast, 365 ezer járművet és 95 ezer kerékpárt szállított, az utasok száma 6 százalékkal, a járműveké 3,5 százalékkal, a kerékpároké 6,4 százalékkal haladta meg az előző évit. A legforgalmasabb nap ennél a szolgáltatásnál is augusztus 13. volt, több mint 19 ezer utassal.

Hamar népszerűvé vált a társaság online jegyvásárlási lehetősége, több mint 47 ezren éltek a lehetőséggel. A Kajla programban idén 5300 gyerek utazott díjmentesen - áll a közleményben.

A társaság a forgalomnövekedés egyik okát abban látja, hogy számos újdonsággal várta idén az utasokat, amelyek a főszezonnal sem érnek véget, az őszi időszakban online kedvezményekkel, koncertekkel, kulturális programhajóval, gasztrokomppal és megújult menetrenddel várnak mindenkit a fedélzetre - írják.

.