Idén is tíz fiatal kapta meg a Junior Prima díjat népművészet és közművelődés kategóriában

MTI

2022.10.07. 19:57

A díjazottak egy emlékplakettet, valamint kétmillió forint pénzjutalmat kaptak.

Tíz tehetséges fiatal, köztük néptáncművész, vászonszövő, táncpedagógus, népzenész, népi énekes, bőrműves, viseletkészítő és számadó csikós vette át a Junior Prima díjat népművészet és közművelődés kategóriában pénteken, Budapesten.

A zsűri a jelöltek közül Aranyos Norina, Bordás Barnabás és Számfira Máté néptáncos, táncpedagógusokat, Bajka Márta vászonszövőt, Böröcz Balázs népzenész, zenetanárt, Gubinecz Ákos népi énekes, citerás, előadóművészt, Kosina Péter számadó csikóst, Porkoláb Benedek bőrművest, Szamek Lili viseletkészítőt és Zsikó Zsuzsanna népi énekes, előadóművészt díjazta - közölte a díjat adományozó Docler cégcsoport az MTI-vel.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György alapító-tulajdonosa képviseletében, a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át.

A díjjal tizenkettedik alkalommal ismerték el a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket. A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti fiatalt választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotótevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A díjazottak egy emlékplakettet, valamint kétmillió forint pénzjutalmat kaptak.

.