Hirdetés

Sajnos igaz, a Listeria baktérium a hűtőben is képes elszaporodni

Sajnos igaz, a Listeria baktérium a hűtőben is képes elszaporodni

MTI

2022.10.30. 12:27

A felbontott, nem hőkezelt, fogyasztásra kész élelmiszereket két napon belül felhasználni a hűtőből.

Hirdetés

Egész évben, így az őszi-téli ünnepek idején is érdemes odafigyelni az élelmiszerek tárolására és a higiéniára, hiszen a Listeria baktériumok elszaporodása nem szezonális jellegű probléma - hívta fel a figyelmet Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az MTI-nek nyilatkozva.

Kiemelte: egyre nagyobb figyelmet fordítanak a Listeria vizsgálatára, ennek is köszönhető, hogy idén már hat alkalommal hívtak vissza élelmiszereket ilyen szennyezettség miatt; 2018 óta nyolc esetben történt termékvisszahívás Listeria kockázata miatt. A fokozott figyelemnek köszönhetően egyre több olyan komolyabb megbetegedésre, esetleg elhalálozásra derül fény, amelyet Listeria-fertőzésre lehet visszavezetni - tette hozzá.

Figyelmeztetett arra, hogy a baktérium a hűtők 4-10 fokos hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért fokozott elővigyázatosságra intette azokat a kockázati csoportokat, amelyek érzékenyebbek a baktériumra. Ide sorolta a terhes nőket, az újszülötteket, az időseket és a valamilyen okból kifolyólag gyenge immunitású felnőtteket is.

Hangsúlyozta: egészséges embereknél a Listeria-fertőzés általában tünetmentesen lezajlik. Azoknál az eseteknél azonban, amikor tünetek jelennek meg, 20 százalék körüli a halálozási arány, ami rendkívül magasnak más hasonló megbetegedésekhez képest - emelte ki.

Nagyon fontos a megfelelő személyes higiénia mellett - hiszen a baktériumot kézzel is bevihetjük a szervezetbe - az élelmiszerek körültekintő tárolása.

A felbontott, nem hőkezelt, fogyasztásra kész élelmiszereket érdemes két napon belül felhasználni a hűtőből.

Kerülni kell a nyers hús és a tej, valamint az ezekből készült termékek fogyasztását; a hőkezelés megoldás a baktérium elpusztítására - összegezte a javaslatokat.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem tudják garantálni a Listeria-mentességet, kötelezően fel kell tüntetniük a termékeiken, hogy ezek hőkezelés után fogyaszthatók - tért ki rá. Külön kockázatot rejtenek például a szeletelőgépek, szállítószalagok, ezek felületén is képes ugyanis elszaporodni a baktérium. Ebben az esetben is a megfelelő higiénia veheti elejét a problémáknak - fűzte hozzá.

A megbetegedés tünetei lehetnek enyhe emésztőszervi vagy légúti panaszok, enyhe láz, de súlyos esetben akár agyhártyagyulladás is felléphet - mondta.

Felidézte azt a 2018-as esetet is, amikor egy hazai vállalkozás fagyasztott kukoricája okozott komolyabb járványt Európa-szerte. Elsősorban olyan országokban regisztráltak megbetegedéseket, ahol a terméket nyersen fogyasztották.

Magyarországon - ahol a fagyasztott kukoricát jellemzően hőkezelés után eszik az emberek - nem történt megbetegedés - jelezte az élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgató.

.