Márton nap: A libamáj egészséges vagy mérgező? - Itt a válasz

Márton nap

alon

2022.11.10. 04:37

A libamáj egészséges vagy mérgezzük magunkat? Itt a válasz a libamáj-fogyasztással kapcsolatban.

Márton-napi libamáj: Egészséges vagy mérgezzük magunkat? Libamáj recepttel az írás végén.

Összeállítottuk a májfogyasztás jótékony hatásait, illetve májfogyasztással kapcsolatos hiedelmeket, tévhiteket.

Vérszegény, vashiányos, B12 vitamin-hiányos? Fogyasszon csirke-, marha- vagy libamájat. Továbbá ha valaki krónikusan fáradt, memória-, koncentrációs zavarai vannak arra is jótékony hatással van. Érdemes májat fogyasztani mellékvese-kimerülés, pajzsmirigy problémák esetén, illetve autoimmun betegségben szenvedőknek is.

A máj elsőszámú tápanyagbomba.
A máj valóban a szervezet méregtelenítő szerve, de a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetben tárolódnak. A májunk felelős többek között a zsír lebontásáért és a különböző kemikáliák átalakításáért. Az alkohol lebontásáért is májuk felel.

A májfogyasztás előnyei:

  • Természetes multivitamin-forrás, tartalmaz B12, B6, B1, B2 vitaminokat valamint folsavat, valamint biotint. Továbbá természetes vas- és magnézium-forrás.
  • Ha vashiányban, vérszegénységben szenved vagy B12 vitamin-hiányos a májfogyasztás a leghatékonyabb élelmiszerforrás.
  • Rengeteg folsavat tartalmaz. A folsav természetes formája a folát, a sejtszintű folyamatok révén támogatja a méregtelenítést.

 

Libamáj elkészítése - Így készül a legomlósabb, legfinomabb libamáj

Egyszerű, de odafigyelést igényel.

Hozzávalók:

  • Libamáj
  • Zsiradék (olaj, vaj, zsír esetleg mangalicazsír - ki, hogy szereti)
  • Hagyma (jó sok)
  • Fokhagyma

Elkészítés:

Ha saját zsírjában sütjük, úgy a legfinomabb.

A másik titka, hogy lassan süssük, így megóvhatjuk a kiszáradástól.
Először mossuk, tisztítsuk meg és húzzuk ki belőle az ereket. Olvasszuk fel a zsiradékot, vágjuk bele a hagymát. Kezdjük el pirítani. Nyomjunk bele fokhagymát. Még ne sózzuk!
Tegyük rá a libamájat. Lassú tűzön süssük 10 percig az egyik oldalán, majd 10 percig a másik oldalán.
Mielőtt kivennénk, villával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha már nem szivárog belőle folyadék, akkor jó.
Friss, illatos, ropogós kenyérrel hidegen és melegen egyaránt finom.
Jó étvágyat hozzá!

.