Lánchíd - Péntektől használhatják a hidat a közlekedők

MTI

2022.12.14. 07:57

A buszok, a taxik, a motorral és a kerékpárral közlekedők is.

Péntek délutántól használhatják a Lánchidat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők - közölte a BKK az MTI-vel.

A közlemény szerint a november közepén lezajlott próbaterhelés után eredményesen zárult a közbenső műszaki átadás-átvétel folyamata: a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezéséhez hozzájárult az építési engedélyen szereplő valamennyi szakhatóság.

"Az útpálya tehát készen áll az ideiglenes forgalmi rendben meghatározott járművek biztonságos fogadására" - írták.
    A BKK közölte, a kivitelezés az eredeti tervek szerint - többek között a járdák és a hídfőkben lévő aluljárók befejezésével, valamint a műemléki elemek rekonstrukciójával - folytatódik, vagyis a híd a teljes átadásig munkaterület.

Gyalog majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, várhatóan 2023 őszén lehet használni a hidat.

A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik majd döntés, a budapestiek véleményének kikérésével. Így a fővárosiak megalapozottan, féléves tesztidőszak után határozhatnak arról, hogy mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben - olvasható a kommünikében.

Felhívták figyelmet, hogy az egyéni gépjárművel közlekedők az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra, őket a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre.

A BKK közölte, "a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosítanak azoknak", akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel kelnek át: a Széll Kálmán tér és a Vár felől érkező 16-os autóbuszok ismét a Deák Ferenc térig közlekednek; új autóbuszjárat közlekedik 216-os jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között korszerű, nagy kapacitású szóló Mercedes autóbuszokkal; valamint az eddig ideiglenesen az Erzsébet hídra terelt 105-ös autóbuszok ismét a Lánchídon haladnak, gyorsabb kapcsolatot biztosítva a pesti és a budai oldal között.
 

A 178-as autóbuszok Pesten továbbra is a Gyöngyösi utca végállomásig közlekednek már a Lánchídon keresztül - a 105-ös buszokhoz hasonlóan, az Erzsébet híd helyett. A 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok péntekről szombatra virradó éjszakától ismét a Lánchídon közlekednek, nem érintik az Erzsébet hidat - írták a közleményben.

Kitértek arra is, hogy a BKK számára fontos a Lánchíd közösségi közlekedésének fejlesztése, ezért természetesen figyeli és elemzi a Lánchíd forgalmát. A várban a közintézmények várható fejlődésével, a tavaszi turistaforgalom bővülésével a társaság az utazók számának növekedésével számol.
    A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében.

.