Eurovíziós Dalfesztivál - Franciaországot a kanadai-marokkói La Zarra képviseli a versenyben

MTI

2023.01.15. 15:02

Az idei dalfesztivált Liverpoolban rendezik május 9. és 13. között.

A kanadai-marokkói La Zarra képviseli Franciaországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon - jelentette be a francia közszolgálati műsorszolgáltató.

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy a világ tévénézőinek milliói előtt adhatom elő a számomat. Nagy csodálója vagyok az olyan fantasztikus francia hangoknak, mint Édith Piaf, Barbara, Dalida, de Céline Dionnak is, és izgatottan várom, hogy az európai közönség megismerhesse a dalomat, amelyet reményeim szerint a sajátjuknak éreznek majd" - idézte az énekesnőt a fesztivál szervezőinek honlapja (eurovisionworld.com).

A francia delegáció vezetője, Alexandra Redde-Amiel elmondta, hogy La Zarra már első találkozásukkor is nagy hatást gyakorolt rájuk. Mint hozzátette, az énekesnő "titokzatos, inspiráló és karizmatikus", olyan ikonikus művész, aki francia színt visz a 2023 májusi liverpooli dalfesztiválba.

A 25 éves kanadai-marokkói énekeső eredeti neve Fatima Zahra Hafdi. La Zarra már 2021-ben is részt vett a dalfesztivál francia válogatásán, de akkor C'est vous qui décidez című számával nem ő lett a győztes. A korábbi évektől eltérően idén előválogatás nélkül jelölték ki a francia résztvevőt.

Az énekesnőre 2016-ban figyeltek fel, amikor részt vett a rapper Niro Pritemps blanc című számának elkészítésében. 2021-ben Tu t'en iras című dalának zenés videóját két hét alatt csaknem egy millióan látták.

Franciaország öt alkalommal nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, de már az utolsó győzelme is 1977-ben volt. Ugyanakkor az ország egyike a "nagy ötöknek", annak az öt országnak, amelynek nem kell részt vennie az elődöntőben, automatikusan bekerül a döntőbe.

Franciaországot 2001-ben is egy kanadai képviselte, Natasha St-Pier a negyedik helyen végzett.

Az idei dalfesztivált Liverpoolban rendezik május 9. és 13. között. A házigazda eredetileg Ukrajna lett volna, mivel tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyert a Stefania című dallal, ám Kijev az orosz-ukrán háború miatt visszalépett a rendezéstől.

.