Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Hatból öt továbbjutás 1000 méteren

MTI

2023.01.13. 16:07

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Hatból öt továbbjutás 1000 méteren

A hat magyar versenyző közül öt továbbjutott 1000 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság selejtezőjéből, csupán Tiborcz Dániel esett ki.

  A nőknél a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra szokásos taktikájával a mezőny végére sorolt be, majd a hajrához közeledve ritmust váltott és két kör alatt az élre állt, végül félkanyarnyi előnnyel diadalmaskodott a futamában. A hozzá hasonlóan ötkarikás bronzérmes Kónya Zsófia ugyan a táv elején még vezetett, de a holland Selma Poutsma visszaelőzte, az utolsó egyenesben pedig a horvát Valentina Ascic is legyorsulta, így harmadikként haladt át a célvonalon, de időeredménye elég volt a negyeddöntőhöz.

A mindössze 18 éves Somodi Maja, aki pályafutása első világversenyén szerepel, 1500 után 1000 méteren is sikerrel vette a selejtezőt. A táv elején a német Lisa Ecksteint megelőzve körözött a második helyen, ezt a pozícióját a végén sikerrel védte meg francia riválisával szemben.

"Bár a világkupákon már versenyeztem, azért kicsit izgultam. Az 1500 méter végére nagyon elfáradtam, az 1000 méter viszont már jobban sikerült. Persze azon is lehet még javítani" - mondta az MTI-nek Somodi.

A férfiaknál Tiborcz Dániel nagy csatározások után végül negyedik lett a futamában, így nem jutott tovább, míg Nógrádi Bence az 500 méterhez hasonlóan magabiztosan lépett a negyeddöntőbe, miután a francia Sebastien Lepape-pal elkorcsolyáztak a többi ellenféltől. Varnyú Alexnek ugyanakkor sokkal jobban meg kellett izzadnia a második helyért. A magyar csapat rangidőse a táv első felében felküzdötte magát az ötödik helyről a harmadikra, de egyet még előznie kellett a továbbjutáshoz. Végül egy belső íven végrehajtott manőverrel sikerült is a brit Niall Treacy elé kerülnie.
    Pénteken még a férfi és a vegyes váltó negyeddöntőjét rendezik. Szombaton 500 és 1500 méteren már az érmekért küzdenek a versenyzők, a stafétáknál pedig az elődöntőkre kerül sor. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

.